Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Sigarada sınıf ayrımı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 25 Kasım 2005'te Tekel'in Adana Sigara Fabrikası'nı kapatma kararı almıştı. Ancak bir süre sonra bundan vazgeçildi. Üretim tekrar başladığında nostaljik ürünler 'dönüş' yapacak:
Sipahi, Gelincik, Harman gibi eski sigaralar tekrar piyasaya sürülecek.
Bu haberi niye önemsedim biliyor musunuz? Hem devlet, hem de sivil toplumdaki çifte standart yüzünden. Hatta buna iki yüzlülük dahi diyebilirsiniz! Çelişkiye bakar mısınız: Bir yandan sigara karşıtı kampanyalar düzenleniyor, yasalar filan hazırlanıyor. Öte yandan devlet sigara üretimini ' geliştirerek' sürdürüyor.
Hadi diyelim devlet böyle... Sivil toplum farklı mı? Siz bugüne kadar sigara karşıtlarının, Tekel'i eleştirdiğini gördünüz mü? Tekel'e niye laf etmiyorlar biliyor musunuz? Çünkü anti-sigara kampanyaları esas olarak ' mutena' semtlerde (mesela Şişli'deki ' Dumansız Masa') yürütülüyor. Ve bu buralarda yerli sigara değil, yabancı sigara içiliyor. Tekel'in sigaralarını ise daha çok yoksul ve dar gelirli insanlar tüketiyor. Yani sigara karşıtı, tuzu kuru sivil toplumcular genel nüfusu değil, kendi çevrelerini düşünüyor. Bu yüzden de Tekel'i es geçiyorlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA