Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

GES elden gitti

Ordunun merkezinde yer aldığı Bürokratik Vesayet Rejiminin son bulması için; hem demokratikleşmemiz, hem de sivilleşmemiz gerekiyor.
Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı'nın ay başında Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) devredilmesi, bu yolda çok önemli bir sivilleşme adımı oldu.
GES Komutanlığı'nın elindeki gayet kapsamlı ve ileri elektronik sistemler de artık MİT'in emrine girdi.
Bir an için "GK de, MİT de bürokratik teşkilatlar değil mi, değişen ne" denebilir.
Doğru ama biri askeri, diğeri sivil. Yakın tarih bize askeriyenin "özerk" bir kurum, adeta "devlet içinde devlet" gibi davrandığını gösteriyor.
Mesela 12 Eylül 1980 darbesinin bütün planlaması ve haberleşmesi GES üzerinden yürütülmüştü.
GES'in elindeki cihazların, Emniyet ve Jandarma'dakilerden çok daha üstün olduğu belirtiliyor. Öyle ki GES, elektrikle çalışan her türlü iletişim cihazını dinleyebiliyor.
Darbe heveslilerinin yararlanacağı bir aracın ellerinden alındığı anlamına da geliyor bu devir teslim... Bundan sonra darbe yapmak isteyenin, Başbakan'a bağlı MİT'i ikna etmesi gerekiyor ki işte o biraz zor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA