Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Suretinizle yüzleşmeye hazır mısınız?

Haber çok ilginç: Araştırmaya göre... Kadın avatarlar, erkek avatarlara kıyasla çok daha açık giyiniyormuş.
Bilmeyenler için önce 'avatar'ın ne olduğunu anlatmaya çalışayım: İnternette bizi temsil eden görüntüye avatar adı veriliyor. Hinduizm'den alınma: "Yüce Varlığın yeryüzündeki sureti" demek...
Herhangi bir görüntü (fotoğraf, çizim) avatarımız, yani suretimiz olabilir: İnsan, hayvan, bitki, canavar, hatta bir nesne...
Üç boyutlu avatarlar çizgi filmleri andırıyor: Örneğin Caner'in avatarı ile Ece'nin avatarı, sanal ortamda tanışıp konuşuyor, el ele yürüyebiliyorlar, vs.
Gerçek hayatta 35 yaşında, sıska ve dazlak olan Caner... Sanal âlemde kendisine 25 yaşında, gür saçlı ve vücudu kaslı bir avatar seçebilir.
18 yaşında, kısa boylu, tombul bir kız olan Ece'nin avatarı ise manken ölçülerinde olabilir.
Gerçek kişi ile avatarı arasında böyle bir uçurumun olması, internet dünyasında samimiyetsizlik olarak görülmüyor. Çünkü orası zaten bir fanteziler âlemi...
Bruce Willis'in 'Suretler' filmine rastlarsanız kaçırmayın. Orada gerçeksanal ayrımı neredeyse yok; herkes suretiyle (avatarıyla) var oluyor.

Derin dekolteler
Şimdi gelelim başta sözünü ettiğim araştırmaya... Kanada Laval Üniversitesi'nden Matthieu Guitton ve arkadaşları... 'Second Life' adlı sitedeki 400 sanal avatarı giyim-kuşam açısından incelemiş.
Sonuç çok çarpıcı: Erkek avatarların yüzde 71'inin vücudu yüzde 75-100 oranında kapalıyken... Kadın avatarların sadece yüzde 5'i bu orana sahipmiş. (Teni sadece giysi değil; maske, kask, fular gibi şeyler de kapayabilir.)
Kadın avatarların yüzde 47'sinin vücutları yüzde 25 ila 49'u örtülüymüş. Erkeklerin ise sadece yüzde 9'u bu durumdaymış.
Özetle: Kadın avatarlar (erkek avatarlara kıyasla) sahipleri tarafından çok daha açık giydirilmiş.
Yani dişi avatarları kendine suret yapan gerçek kişilerin (ki çoğunluğu kadın olsa gerek) tercihi açıklık yönünde olmuş.

Tesettürsüz avatar?
Türkiye
'de, Batı toplumlarının "fazla serbest" olduğu düşünülür. Kanadalı araştırmacılar, sanal âlemdeki bu açıklığın, kendi toplumlarındaki normların çok üstünde olduğunun altını çiziyor.
Bu da şu anlama geliyor: Hiçbir toplumsal kısıtlama olmasa; belki de kadınlar çok daha açık giyinecek... (Acaba burada genetiğe bağlı, bir fark edilme arzusu mu var?)
Neyse... "Açıktı, kapalıydı" derken aklıma ne geldi biliyor musunuz? Bu avatar olayı henüz bize yabancı... Ama nihayetinde Türkiye'ye de gelecek. Yerli yapıp 'Öteki Yaşam' siteleri açılacak.
Acaba tesettürlü kadınların avatarları nasıl olacak? Toplumsal kısıtlamaların olmadığı sanal ortamda, başı açık bir avatarı mı tercih edecekler? Daha ileri giderek, kendilerine dekolteli suretler edinenler çıkacak mı? Bilmiyorum...
Ama ezici çoğunlukla erkeklerden oluşan fetva erbabının, "Avatarlanmak günahtır... Hemen delete edin" diye celalleneceğini şimdiden tahmin edebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA