Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Harry Potter siyaseti

Gezi Parkı protestosunu başlatan gençlerin siyasi ideolojisinin olmadığı... Olsa bile bunun; zayıf, köşesiz, muğlak bir tavır olduğu söyleniyor.
Anketler, çoğunun oy verecek bir siyasi parti bulamadıklarını gösteriyor. Bir adım ötede... Oy vermeyecekleri partiyi ise az çok bildiklerini görüyoruz.
Olmayana ergi üzerinden kurulan, bir tür negatif siyaset diyebilir miyiz buna?
(Bektaşi'nin önüne iki testi şarap koymuşlar: "Hangisi iyi?" İlkinden bir yudum alıp, "Öteki daha iyi" demiş. "Ama diğerini tatmadın..." Yüzünü buruşturan Bektaşi, "Bundan kötüsü olamaz" demiş.)
İlginç bir araştırma okudum. Vermont Üniversitesi'nden siyaset bilimci Anthony Gierzynski... 'Binyıl Kuşağı' (1982- 2002) dediği gençler üzerinde bir araştırma yapmış. Buna göre...
Harry Potter'ın maceralarından hoşlanmış olanlar...
Çoğulculuğa daha açık,
Siyasi hoşgörüleri daha fazla,
Otoriter değiller,
Şiddete ve işkenceye karşılar.
Bu Amerikalı gençlerden yaşı tutup da oy verenler, 2008 seçimlerinde yüzde 60 oranında Obama'yı tercih etmiş. Bence asıl ilginci ise yüzde 83'ünün Bush yönetimine karşı olması.
"Bir kitap okudular hayatları değişti" demeyeceğiz elbette. Tam tersi: Harry Potter'dan hoşlanmak ile Bush'tan tiksinmeyi birbirine bağlayan bir dünya görüşü ile karşı karşıyayız...
Keşke benzeri araştırmalar bizde de yapılsa. Mesela ben, protestoculardan daha fazla, muhafazakar gençlerin sansürsüz his ve tercihlerini merak ediyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA