Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

'Ablalar' etkili olabilir mi?

Başbakan Erdoğan'ın Osmaniye mitinginde söylediği "O ablalar kapınızı çalarsa, 'Başka kapıya' deyip gönderin..." sözünün üzerinde durmaya değer.
Bu sözün anlamını tam olarak kavramak için, Eylül 2010 Referandumuna kadar uzanmamız gerekiyor.
Hatırlarsınız: 'Evet'çilerle ve 'Hayır'cıların sıkı bir mücadelesine sahne olmuştu o referandum... Fethullah Gülen, 'Evet' denmesini öylesine istiyordu ki "İmkân olsa da ölüler mezardan çıkıp oy verse" bile demişti.
Hocalarının bir dediğini iki etmeyen Cemaat üyeleri de, Avustralya gibi uzak diyarlardan bile gelip oy kullanmışlardı.

"Yüzde 58'e ortağız"
Daha sonra Parti ile Cemaat'in arası bozulmaya başladı... Önceleri ayrışmanın üstü örtülmeye çalışıldı. Çocuk kandırırcasına "fitne" filan dendi. Ancak bir işe yaramadı.
İşte, ayrışma gizlenemez bir hal aldığı günlerde... Önde gelen Gülenci simalar (özetle) şöyle demeye başladılar:
"Cemaat, Referandumda, AK Partililerden daha fazla çalıştı..." Bu söz satır arasında şu anlama geliyordu:
"Cemaat olmasaydı Evetler ile Hayırlar arasında 16 puan fark olmazdı. Belki de Hayırlar fazla olurdu." Yani Cemaat, "Bizden vazgeçemezsiniz" mesajı veriyordu Parti'ye...
Ancak bu sözler bir işe yaramadı. Parti ile Cemaat öyle bir kapıştı ki "kanlı bıçaklı oldular" desek yanlış sayılmaz.
Böyle bir ortamda... Ablaların yani Cemaat üyesi hanımların... Bilhassa Anadolu kentlerinde ev ziyaretleri yaparak, "AK Parti'ye oy vermeyin" diyeceği çoktandır konuşuluyordu.
İşte Başbakan Erdoğan bu duruma atıfta bulunuyor: "Ablalar geldiğinde onlara, 'Başka kapıya' deyin..."

Dumura uğratan soru
Gelin bu ablalar senaryosunu bir adım öteye götürelim. Şöyle:
Diyelim ki kapıyı çalan ablalar içeri buyur edildi... Çaylar konuldu, kek ikramı yapıldı... Derken sohbetin uygun yerinde ablamız, "AK Parti'ye oy vermeyin" mesajını ortaya attı.
Ev sahibi, "Peki hanım kızım, ona vermeyelim de... Kime verelim" dediğinde... Cevapları ne olacak?
Cemaat'in en büyük açmazı işte bu: Eşyanın tabiatına aykırı olduğundan CHP'ye oy isteyememesi...
Cemaat medyası CHP'nin, Kılıçdaroğlu'nun, Sarıgül'ün haberlerini öne çıkarıyor. Ama açık açık, "CHP'ye oy verin..." diyemiyor.

Alternatif yok ki
"Onlar da MHP için çalışırlar..." diyebilirsiniz. Ancak oy oranlarına baktığınızda, bunun, Parti'ye haddini bildirmek isteyen Cemaat açısından fazla bir anlamı olmadığını göreceksiniz. Çünkü AK Parti değil "bir miktar", "hatırı sayılır" bir oy kaybına uğrasa dahi yine önde gidiyor.
Yani ev sahipleri, kapılarını çalan ablaları içeri buyur etseler de... Onları can kulağıyla dinleseler de... Ablaların ciddi bir etkisi olmayacaktır.
Kıssadan hisse: Oy vermemek, sandığı boykot etmek özel durumlarda başvurulacak bir strateji. Seçimin olağan hali, adaylardan birine oy vermektir.
Tam da bu yüzden, siyasette alternatif çok önemli... Erdoğan 11 yıldır Başbakan, muhalefet ona karşı bir lider çıkaramadı. Alternatif üretemeyen siyaset, kaybetmeye mahkûmdur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA