Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Kod adı "Cadaloz"

Yazının başlığını "Ergenekonlar ölmez" yapacaktım, vazgeçtim. "Malumu ilam" olacaktı... Bilineni bildirmek... "Su ıslatır" ya da "soğuk üşütür" gibi bir şey...
Belki "kış kışlığını, kuş da kuşluğunu yapar" demek en iyisi. O deyimin devamı da var ama neme lazım, başımıza dert almayalım.
BDP adlı partinin genel merkezine geçen gün pompalı tüfekle ateş açıldı.
BDP, kapatılan DTP'nin yerine kurulan Kürt partisi... Adı konmuyor ama öyle.
En az on beş el ateş edilmiş, kapıda bekleyen polis de ateşle karşılık vermiş. Ölü ya da yaralı yok, camlar kırılmış, tabelada mermi delikleri...
Ucuz atlatılmış. Daha vahim bir saldırıyı da her an bekleyiniz.
Acaba "milli hisleri galeyana gelen heyecanlı ve dağ köylüsü bir genç" mi yapmış bunu? Öyle yutturuyorlar ya...
Bilmem. "Bir kere de Türkiye'nin başka bir bölgesiyle, başka bir sorunuyla ilgili bir önerinizi, bir politikanızı görelim duyalım be" şeklinde düşünen öfkeli bir vatandaş da olabilir hani!...
Örgütlü bir "operasyon" da olabilir.
Eğer öyleyse, bu operasyonun kod adı "Cadaloz" olsun. Öneriyorum.
"Sarıkız" var ya, darbe planı, o Sarıkız ise bunu da Cadaloz yapalım. En az Sarıkız kadar da başarılı maşallah, on beş el ateş, silahla karşılık, ne ölü var ne yaralı.
Şaka bir yana, ben bu tür operasyonların kod adlarının nereden çıktığını, nasıl verildiğini merak ederim öteden beri...
Bir "random" şifre merkezi mi var bunların da bilgisayarında, operasyonun niteliği belli olmasın diye rastgele, çok ilgisiz isimler dağıtıyor? Gelenek ve uygulama böyledir çünkü.
Örneğin Almanlar'ın bu konuda çok akılı oldukları söylenemez, İngiltere'ye çıkarma yapma ve adayı işgal etme planına "Seelöwe" demişlerdi, "deniz aslanı"... Amfibik bir harekât olduğu hiç anlaşılmıyordu maşallah, Alman ordusu da herhalde 1940 yılında Brezilya'ya çıkmayı düşünecek değildi...
"Balyoz"... Hiç de yaratıcı değil.
"Ayışığı"... Darbenin akşam serinliğinde yapılacağı belli...
Yahu bu kod adlarını gerçekten makine mi dağıtıyor, yoksa arkadaşlara rakı içerken mi ilham geliyor?
Ben onların yerinde olsam, "Balyoz" operasyonunun kod adını "Öpücük" yapardım örneğin... Anlaşılmasın diye...
Tamam da, "Sarıkız" ne ayak yahu? Aklınız vatan kurtarmakta mı, yoksa başka bir yerde mi? Yaşlı başlı adamlarsınız, ayıp olmuyor mu?
Gene de çok yaratıcı olduğu muhakkak.
Ben de bazı faşistleri yaratıcı olmaya çağırıyorum.
Örneğin, "ada vapuruna bomba koyma" eylemini tetiklemek için ayakçılara "gene bu yıl ada sensiz içime hiç sinmedi" sinyali verilebilir... (Hayır, "biz Heybeli'de her gece mehtaba çıkardık" şifresi çok "banal" kaçacaktır, kullanmayınız. Onu Kardak kayalıklarına saldıracağımız zaman kullanırız.)
Müze gezen çocukları öldürmek için de "yirmi üç nisan, neşe doluyor insan" kod adı uygundur. Azınlıkların malına mülküne ve de banka hesaplarına el koymak için "Salomon ile Rebeka" kod adı yeterlidir.
Bir yerlerde gizli bir kasada "ülkemizde faaliyet gösteren papazları zorla sünnet etmek" gibi bir eylem planı varsa, bunun da kod adını "Balta" yapabilirler!
Gerçi operasyonun niteliği hemen anlaşılır ama eğlenceli olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA