Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Führerbunker

Berlin'e giden her turist hemen heyecanla Hitler'in ünlü sığınağına koşar, arar ve... bulamaz.
Çünkü öyle bir yerin artık izi bile kalmamıştır.
Tövbe, bir pankart yalnızca, "işte sığınak buralardaydı" gibilerden...
Çaresiz o pankartın önünde hatıra resmi çektirilir ve gidilir (benim de var da şimdi yayınlamaya üşendim.)
Sığınak, gene yerinde yeller esen eski Başbakanlık Binası'nın (Reichskanzlei) bahçesinin altındaydı. Kalıntıları şimdi toprağın dibinde. Kazdılar, müze yapmayı da düşündüler ama sonra "Neo Naziler türbe haline getirirler" diye tekrar üstünü kapattılar.
Daha başka yan sığınaklarla da desteklenen (personel bölümleri, garajlar, vb.) bir "yeraltı yapı kompleksiydi" bu.
Şimdi o başbakanlık binasının yerinde, Doğu Alman devletinin parti kodamanları için yaptırmış olduğu lojmanlar yükseliyor, sığınağın tam üstüne gelen saha da otopark.
Bu, Wilhelmstrasse yönü. Doksan derecelik bir açıyla başbakanlığın asıl girişine, Vosstrasse'ye dönerseniz, orası da aynı sitenin sakinleri için çocuk parkı.
Berlin'e yolunuz düşerse gidiniz, bencileyin "iz sürmeye" meraklı bir tarih tutkunuysanız, hiç olmazsa oraların havasını koklayınız.
Kuzeyden, Behrenstrase'den doğru yaklaşırsanız, kafeler, sosisçiler falan da var, Doğu Berlin havasından pek de çıkamamış eski Alman komünistleri oralarda tepişiyorlar. Kötü giyimli, sert bakışlı, ama paranın da tadını almış, bizim kuşaktan birtakım orta yaşlı adamlarla kadınlar...
Güney yönünden batıya doğru yaklaşırsanız Voss Sokağı'nda fazla ilerleyemeyeceksiniz çünkü inşaat alanı. Bir aşağı sokağın (aslında caddenin), ünlü Leipzigerstrasse'nin eski ünlü mağazası Wertheim'ın yerinde koca bir çukur... Büyük bir yapı kompleksi de buraya yapıyorlar. İnşaatın bir kenarı gel- miş eski başbakanlığın olduğu yere kadar dayanmış.
Berlin inşaat açısından İstanbul'dan bin beter, her köşeden vinçler yükseliyor, inşaat yapa yapa bitiremiyorlar...
Az önce okuduğuma göre de, bir Türk müteahhit, Hitler'in sığınağının olduğu yere otel yapıyormuş! Ben böyle bir şey göremediğime göre herhalde proje aşamasında olmalı.
Fakat bendeniz oralara uğramayalı üç hafta gibi çok çok uzun bir süre geçti, acar Türk müteahhitleri o sürede oraya oteli konduruverirler de Almanlar'ın ruhu duymaz!
Hitler'in ruhu ne der, bilemem.
Konu ilginizi çektiyse mutlaka seyretmeniz gereken film, Hitler'in sığınakta son günlerini anlatan "Der Untergang" (Batış), kitap da, meselenin en iyi uzmanı Sven Felix Kellerhoff'un mükemmel eseri.
Bu vesileyle bir kitap daha tavsiye edeyim efendim: Macar asıllı Alman yazarı Timur Vermes'in "Geri Döndü" (Er ist wieder da) isimli romanı Almanya'da satış rekorları kırıyor.
Bu fantezide, Hitler sığınağında intihar ettiği anda ışınlanıyor, kendini birdenbire aynı noktada ama günümüzde, sığınağın yerinde yükselen sözünü ettiğim sitenin otoparkında buluyor!
Orada top oynayan çocuklar "kamera şakası" sanıyorlar, "amca sen hangi filmde oynuyorsun" falan diye soruyorlar tabii...
Yirmi avroyu bastırıp aldım, kafamı gözümü yara yara okumaya çalışıyorum. Umarım bizim müteahhidin otel inşaatı bitmeden tercüme edilir de rahat rahat okuruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA