Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Diyabet kilo yapabilir

20 yaşında, aşırı kilolu biriyim. Ailemde diyabet sorunu var. Bende de olabilir mi? K.S/Ordu
Diyabet, genetik bir hastalıktır. Ailesinde diyabet olanlar; genç yaşlardan itibaren başta şekerli tatlılar olmak üzere karbonhidratlardan fakir beslenmeliler. Ayrıca spor yapmaları, olabildiği kadar pasif hayattan kaçınmaları, sesli ortamlarda bulunmamaları, sigara ve alkol tüketimlerine dikkat etmeleri gerekir.

AŞIRI KİLO ALINIR
Diyabetin belirtileri arasında genç yaşta çok yemek yemek, çok idrara çıkmak, çok su içme ihtiyacı duymak gibi şikayetler de bulunur. Zaman zaman bu kişilerin kan şekerinde yükselmeler görülür, hatta 200'ü bile geçtiği olur. Bu durumun farkına varılmazsa, kilo alma gibi şikayetlerle kendini belirtir. Ayrıca aşırı terleme, özellikle gece terlemeleri de diyabetin ön şikayetleri arasındadır. Bu gibi durumlarda OGTT, yani şeker yükselme testi yaptırılması gerekir. Böylece hastalık teşhis edilebilir.

KIRMIZI BİBER ŞİŞMANLATABİLİR
Kırmızı biberi çok tüketirim. Koroner arter işlemi yapıldıktan sonra çok kilo aldım, Kullandığım Asprin'le bağlantısı var mı? P.L/Gaziantep
Kırmızı biberde, kapsaisin isimli madde bulunur. Kapsaisin, damar büzücü etki yapıp koroner şikayetlerini etkileyebilir. Ayrıca kırmızı biberde bulunan kumarin, kanın pıhtılaşmasını bozup kanamayı artırır. İshal yapıcı özelliği de olan kırmızı biberi fazla tüketmek, kilo almaya neden olabilir. Bu da kalp-damar hastaları için istenmeyen bir durumdur. Aspirin ise küçük dozda ürikasit atılımını azaltıp kan değerinin yükselmesine yol açabilir. Bu durum, kumarin krizlerinin yükselmesine yol açabilir. Bu nedenle Aspirin kullanan kişilerin altı ayda bir kan ürikasit düzeyini ölçtürmeleri tavsiye edilir.

DOĞUM KONTROL HAPLARI KİLO YAPAR
Bir yıl önce evlendim ve 10 kilo aldım. Kilo almamın sebebi bu ilaçlar mı? E.D/Bursa
Doğum kontrol hapları östrojen içermektedir. Bu ilaçlar, kilo almaya sebep olur. Bu nedenle istenmeyen etkilerin görüldüğü hastaların; kilolarına ve tükettikleri gıdalara dikkat etmesi, aktivasyon halinde olması, kalori artışı kısıtlaması, spor yapmaları önerilmektedir. Ayrıca bu kişilerin hekim kontrolü yaptırarak başka doğum kontrol yöntemleri uygulaması yararlıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA