Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

İntihar!

1978 Kasım ayında bir sabah bütün ajanslar aynı flaş haberi geçtiler.
Fransız Guyana'sında Halkın Tapınağı adındaki tuhaf cemaatin kurduğu çiftlikte yaşayan yüzlerce insan zehirli suyla intihar etmişti.
O zamanlar gençtim.
Ülkemizde ortalık yeterince karışıktı. Kafamızı kaldırıp çok uzaklardaki bir mesihçi cemaatin başına gelenlerle ilgilenmek zordu. Fakat ayrıntıları öğrendikçe nasıl sarsıldığımızı bugün gibi hatırlıyorum.
Önce liderleri Jim Jones'un talimatıyla çoluk çocuk 700 küsur kişinin toplu intihar ettiğini öğrenmiştik.
İlerki yıllarda işler karıştı. Hatta 2006'dan sonra gizli belgeler ve komisyon raporları başka şeyler düşündürmeye başladı.
Bir kere ölenlerin çoğunun zehirli suyu içerek değil, enjeksiyonla (yani bir biçimde zorlanarak) zehirlendiği anlaşıldı.
Dahası, yakındaki ormana kaçan iki yüz kadar müridin ateşli silahlarla öldürüldüğü gerçeği yıllarca resmi raporlarda kalmış, dışarı yansımamıştı.
Yani gerçek ölü sayısı 900'ü aşkındı ve olay dümdüz bir toplu intihar değildi.

***
Şimdi bu olayları neden hatırladığımı anlamışsınızdır.
Üst üste gelen bazı intiharlar üzerine Feto'nun bir vaaz kaseti özellikle dikkatleri çekmeye başladı.
Örgüt lideri orada "benim kendi kendimi yok etmem bu iş için, benim müesseselerime zarar gelmemesi için bir yol ise, ben buna da razıyım. Küfürden sonra en büyük günahtır ama ben buna bile katlanmaya razıyım. İşte bunun daha ilerisinde ne türlü şeylere razı olabileceğimi siz tahmin edebilirsiniz" diyor.
Neredeyse unutulmuş çok ama çok ilginç başka bir konuşmayı da ben hatırlatayım; 1979'daki Kâbe baskını sonrası yaptığı konuşmada Feto baskıncıları savunmuş ve konuşmasının bir yerinde "ölecek ve yapacağız. Yapamadığımız dünyada ölmeyi tercih ediyoruz."
***
Mesihçi kıyamet kültlerinde bu vardır.
Hele işin içine evanjelik/ CIA beyni ve kurgusu girmişse...
Misyonun becerilemediğini, vazifenin kendilerinden alındığını düşündükleri anda "intihar" aşamasına geçilebiliyor.
O yüzden ister istemez "Halkın Tapınağı", "Güneş Tapınağı" gibi örnekler aklıma geliyor.
Tabii Halkın Tapınağı denince ancak 2006'dan sonra su yüzüne çıkan bir noktayı vurgulamak isterim...
Lider (mesih) Jim Jones'un çevresinde geçmişte Vietnam'da görev yapmış "yeşil bereliler"den oluşan bir çekirdek kadro vardı. Bu "müridler"in (!) toplu intihar olayında ne cesetlerine, ne de izlerine rastlandı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA