Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Brezilyalılar'ın mutluluğu...

Şiddet içeren sokak eylemlerinin felsefesini yansıtan söylemler de vardır. Bunlardan bazılarını sözlüklerden alıp aktarayım...
- En iyi ve etkili cam temizleyici bir tuğladır veya bir kaldırım taşıdır. Bunu yeterli şiddetle ve isabetle bir mağazanın vitrin camına attığınız zaman, temiz görüntüden etkilenen mağazanın sahibinin, kırılan camın yerine bundan sonra vitrinine asla cam yaptırmayacağını düşünebilirsiniz.
- Akıl sakindir ama şiddet ve öfke ilgi çekicidir.
- Kitleler hiç bilgi sahibi olmadıkları konuları tartışmaktan ve bunlar üzerinde kavga etmekten haz duyarlar.

Dr. Hikmet Kıvılcımlı (1902-71) "Halkı bilinçlendirmek dolmayı pirinçlendirmeye benzemez" demiş olsa da, sokak eylemlerini örgütleyenler haberleri zekaya hakaret eder biçimde yorumlayarak, dolmaları sürekli pirinçlendirirler ...

Brezilya'nın gururu

Bu duruma son örneği Brezilya'daki sokak eylemlerinin bu ülke yöneticileri tarafından mutlulukla karşılandığını yorumlayanlardan verebiliriz. Bunlara göre tüm ülkeye yayılan ve şiddetin egemen olduğu kitle gösterileri Brezilya'nın ne kadar demokratik bir toplum olduğunu bütün dünyaya gösterdiği için, Brezilya'yı yönetenler bu gösterilerden gurur duyduklarını söylüyorlarmış...
Ajansların haberlerine göre ise yöneticilerin gurur duydukları Brezilya'daki son durum şöyleydi:
- Japonya ziyaretini iptal eden Devlet Başkanı Dilma Rousseff, kabineyi acil toplantıya çağırdı. Ülkenin en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da Dışişleri Bakanlığı binası önünde toplanan yaklaşık 300 bin kişilik bir kalabalık içinden bir grubun molotoflu ve taşlı saldırıları, polisin plastik mermili ve biber gazlı müdahalesiyle karşılık buldu. Sosyal medyada protestolara katılım için yoğun bir kampanyanın gözlendiği gösterilerde, gündüzleri çoğunlukla 'Şiddete hayır' şeklinde sloganlar atılsa da akşam saatlerinden itibaren şehirlerde şiddet ve yağma olayları yaşanıyor.

Beşar'ın gururu

Dolmayı pirinçlendiren yorumlara bakarsanız Türkiye'deki yöneticilerin de sokaklardaki eylemlerden gurur duymamaları, bizdeki demokrasi bilincinin Brezilya'daki kadar güçlü olmadığını göstermekte...
Bu mantık çizgisini izlerseniz, şu anda ülkesindeki şiddet eylemlerinden ötürü demokrasisiyle en fazla gurur duyan yöneticinin Beşar Esad olması gerekmez mi?
Şiddeti ve eylemli kalkışmaları global ölçekte örgütleyen ve kışkırtan meslek sahiplerine akıl öğretecek durumda değiliz. Bunlar yetenekli profesyoneller olduklarını defalarca kanıtladılar.
Ama bunların iğvasına kapılıp demokrasiyi sokaktaki eylemlerde arayan ve seçim sandığının kararını yok sayabileceklerini zanneden mutsuz ve endişeli kesimlere Buda'dan bir özdeyişi hatırlatalım.

İktidar paylaşılmaz
- Aslında öfkeniz cezalandırılmaz. Öfkeniz sizi cezalandırır.

İsterseniz bu pazar gününde bu gerginlikten uzaklaşıp kendimizi müziğin nağmelerine ve güftelerine bırakalım.
Mesela Salih Korkmaz'ın şiirinden Alaeddin Yavaşça'nın bestelediği Neva makamındaki şarkıyı dinleyelim:
"Ömrüm yollarda gelip geçse de/ Dudağım elinden zehir içse de/ Sevgi paylaşılır aşk paylaşılmaz/ Sensiz bir saniye safa süremem/ Senden başkasına gönül veremem/ Ellerin bağından gonca deremem/ Sevgi paylaşılır aşk paylaşılmaz"
Siz yine de günlük gerginliklerin içinde bir pazar geçirmeyi tercih ediyorsanız bu şarkının nakaratını "Oylar paylaşılır, iktidar paylaşılmaz" şeklinde değiştirip mırıldanabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA