Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Antalya iki günlüğüne dünyanın başkenti olacak

Bizler Türkiye'de yabancı devlet liderlerini birer birer ağırlamaya alışığız... Ama Antalya'da başlaması beklenilen "G-20 Zirvesi" dolayısıyla aynı anda bu kadar çok sayıda lideri ilk defa ağırlayacağız. 15-16 Kasım'daki zirveye katılacaklar arasında ABD Başkanı Obama, Rusya Devlet Başkanı Putin, İngiltere Başbakanı Cameron, Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jinping de var.
Bu zirvede en yoğun çalışacak olan görevlilerin başında herhalde çevirmenler geliyor.

De Gaulle Ankara'da

De Gaulle Fransa'nın Cumhurbaşkanıyken 1968'de Ankara'yı ziyaret ettiğinde, kentin Belediye Başkanı Ekrem Barlas ona Ankara Belediyesi hakkında bilgiler verirken, yanlarında Türkçe anlatılanları Fransızcaya çevirecek olan çevirmen beklemekteymiş. Ekrem Barlas "Elektrifikasyonu tamamladık, kanalizasyon sistemimiz mükemmel, Ankara Belediyesi'nde bir reklamasyon servisi kurduk" diye anlatmaya başlamış... Çevirmen bu anlatılanları De Gaulle için Fransızcaya çevirmeye teşebbüs edince Fransız devlet adamı onu susturmuş, "Tercümeye gerek yok. Meğer ben Türkçe biliyormuşum" demiş.

Putin ve Merkel

G-20'ye katılacak olan liderler, bundan önce de defalarca birbirleriyle ikili görüşmeler yaptıkları için, kimse kendisini bir yabancılar topluluğu arasında kalmış gibi hissetmeyecektir. Karşılaştıklarında muhtemelen ortak anılarından da söz edeceklerdir.
Bilmem gerçek mi? Anlatıldığına göre Almanya Başbakanı Merkel'de fobi derecesinde köpek korkusu varmış. Merkel'in Moskova'yı ziyaretinde konuğunun bu fobisini bilen Putin, Merkel'i bahçede gezdirirken iki tane kurt köpeğinin salıverilmesi talimatı vermiş adamlarına... Merkel de köpekleri görünce korku içinde Putin'e sarılmış. Böylece Alman-Rus yakınlaşması gerçek olmuş...

Turizm ve Antalya

Bu zirvenin yapılacağı Antalya'nın Belek'inde 46 otel veya "Turistik tesis" var. Bunlardan 30 tanesi "Zirve"ye tahsis edildi. Bu vesile ile Türkiye'de turizm hamlesini başlatan ve kamuya ait kıyı arazilerini turizme açan Turgut Özal'ı rahmetle anmamız gerekiyor... Düşünün ki 1980 yılında Türkiye'deki toplam turistik yatak sayısı, Yunanistan'ın Girit adasındaki yatak sayısından azdı. Ben 1974'te askerliğimi Antalya'da yaparken kentte sadece pansiyon düzeyindeki konaklama mekanları vardı. Antalya'daki ilk büyük turistik tesis olan Koç'ların "Talya Oteli" de, kentin CHP'li belediyesi tarafından bir açılıp, bir kapatılırdı...
G-20 Zirvesi'nde ele alınacak global sorunlar oldukça fazla... Türkiye ise öncelikle Suriye'deki gelişmeleri, terörü ve mülteci krizini gündeme getirecek. Özetle iki gün için Antalya dünyanın fiili başkenti olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA