Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Obama başarısızlıkları ile görevden ayrılıyor...

Geride bırakmak üzere olduğumuz 2016'nın global ölçüdeki en büyük hayal kırıklığını özellikle son günlerdeki davranışları ile ABD Başkanı Barack Obama yaratmıştır.
Obama zaten işbaşına geldiği sekiz yıl öncesinden bugüne dış politikadaki vizyonsuzluğu ile başarısız olmuştu... Derisinin rengi ile ABD'de yeni bir dönemi başlatacağı zannedilmiş, Beyaz Saray'a girer girmez kendisine Nobel Barış Ödülü verilmişti. Ama görev süresinin sonunda, onun yanlış politikaları yüzünden Ortadoğu bir kaos coğrafyasına dönüşmüş durumda. Irak bölünmüş ve Suriye iç savaş yaşayan ülkeler...

Türkiye ile arayı açtı
Obama'nın başarısızlığının en somut göstergelerinden biri de 70 yıldır en sadık müttefiklerinden biri olan Türkiye ile ABD'nin aralarının açılmış olması değil mi? Bu soğukluk sadece devletlerarası düzeyde değil... Türk halkının zihninde de, ABD'nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında bulunduğuna ilişkin kuşku var. Bunun yanında Obama yönetiminin PKK/ PYD oluşumunu desteklemesi ve ayrıca FETÖ'nün lideri Gülen'e kucak açması da, Türkiye'de ABD'ye duyulan güvensizliğin nedenleri arasında.

İngiltere fiyaskosu
Obama sadece Türk halkında ABD'ye karşı güvensizlik duygusunu körüklemekle kalmadı. Avrupa Birliği'nde kalıp kalmamanın oylandığı referandum öncesinde de İngiltere'ye gidip Brexit aleyhindeki kampanyaya katıldı. Başka bir ülkenin iç işlerine katıldı. Referandum sonucunda ise Obama ile birlikte kampanya yapan İngiltere Başbakanı sade görevini değil milletvekilliğini de bıraktı.

Koltuğa doyamamış
Ama bütün bunlar geride kaldı. Ne var ki bir haftadır Obama'nın giderayak aldığı kararlar, tüm sekiz yıllık başarısızlıklarından daha fazla tepki yaratıyor.
Örneğin iki gün önce verdiği demeçte "Ben üçüncü bir dönem için seçime katılmış olsaydım Trump'ı yenerdim" demesi ayıplanıyor. 20 gün sonra görevi Trump'a devretmeyecekmiş gibi, Rusya ile bir kavga başlatıyor. İsrail'e karşı Trump'la aykırı siyaset izliyor.

Kötü oyun bitti
Rus Dışişleri Sözcüsü Zaharova'nın Facebook hesabından yazdıkları Obama hakkında söylenmesi gerekenlerin özeti değil mi?
"Perde kapandı, kötü oynanan oyun bitti. Tüm dünya, salonun ta ön sıralarından balkonlara kadar, ABD'nin prestijine, yönetimine Barack Obama ve yarı cahil dış politika ekibi tarafından vurulan yıkıcı darbeyi görüyor. ABD'ye hiçbir düşmanı bundan daha kötüsünü yapamazdı."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA