Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Ya Trump’ın sarı saçları da erkek modasını etkilerse?

Önünde durulması imkânsız olan bir akımdır moda... Ve bugünün erkek modasına "Sakal"ın egemen olduğu kesin.
Erkeklerin sakal bırakmaları sade bizde değil dış dünyada da moda bugünlerde. Ama sakallı olmak bizde çok ağırlıklı bir eğilim...
TRT'nin hassas ruhlu müzisyenlerine bugünlerde bir bakın, erkek solistler de sazendeler de birer Mahmut Şevket Paşa görünümündeler. Bunları izlerken "Acaba sonunda kadın sanatçılar da sakal bırakmak zorunda mı kalacaklar" diye düşünüyorsunuz.

Neden sakal?
Üniversitede hoca olan bir arkadaşım, öğrencilerine felçli yüze uygulanacak tıbbi bir metodu anlatacağı için erkeklere "Yarın sakallarınızı tıraş ederek derse gelin" demiş.
Ancak erkek öğrencilerin yarısı kırık not alacaklarını bile bile yine de sakallı gelmişler derse.
Arkadaşım bunlara "Neden sakalınızı tıraş etmediniz" diye sorunca, hemen hepsi "Sakalımız olmayınca küçük çocuk gibi görünüyoruz" diye cevap vermişler.

Moda ve kaynağı
Diyelim ki bizdeki sakal modasını "Muhteşem Yüzyıl" dizisi körükledi... Dış dünyadaki sakal modası nerede başladı acaba? Yahut bizde de dış dünyada da blue-cin denilen pantolonların dizlerinin falan yırtık pırtık olmasının nedenini bilen var mı?
Sovyet ihtilali ertesinde işgal altındaki İstanbul'da "Rus başı" diye bir moda başlamıştı kadınlar arasında.
Sovyet rejiminden kaçan ve sayıları yüzbinlere ulaşan Rus sığınmacıdan kadın olanlarının, bu modaya esin verdikleri biliniyordu...
Bu saç modelinde kadınların saçları çok kısa kesilirmiş.
"İstanbul-1920" kitabında Zafer Toprak, bu modanın kaynağını şöyle anlatmıştı.

Bitlenmemek için
"-Rus göçmenler gemiyle İstanbul'a varıncaya kadar, pislikten ve sefaletten bitleniyor.
Bu nedenle kadınlar saçlarını kökünden kesiyor, ne buldularsa başlarına geçiriyorlardı...
Sonuçta İstanbul kadınları da "Rus başı" diye bir moda yaratıp saçlarını kısa kestirmeye başlıyorlar, omuzları yırtık elbiseler moda oluyor. Böylece "Mütareke" ile birlikte gündeme gelen "Milli moda" ile "Rus modası" kaynaşıyor..."
Ne yaparsanız yapın, modaya karşı duramazsınız.
Bakarsınız bir süre sonra Trump'ın görünümü erkek modasına yön verir ve herkes saçını sarıya boyatır... Kara sakallı ve sarı saçlı erkekler sarar ortalığı....

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA