Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Amerikan derin devletinin nerede ne yapacağı bilinemez

Yurttaki ve dünyadaki kalkışma olaylarını izlerken aklınızda hep "Bu olayların arkasında hangi ülkenin parmağı olabilir" sorusu yok mudur? Son olarak Fransa'da başlayıp Belçika ve Hollanda'ya da sıçrayan Sarı Yelekliler kalkışmasını "Acaba Macron'a Amerikan derin devleti veya Gladyo ders mi veriyor" diyerek izlemediniz mi?
Ya da Türkiye'de ayaklanma çağrısı yapanların nereden esinlendiğini hiç araştırdınız mı?

FETÖ ve Özel Harp Dairesi
Milliyet'te Tunca Bengin Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin'in bir televizyon programında "Fetullah Gülen, Mehmet Şevket Eygi gibi isimler 1959'da Özel Harp Dairesi içinde görevlendirilmişti" şeklindeki açıklamasına takılmış.
Pekin'i arayıp bu olayın ayrıntılarını sormuş. Özetle şu cevapları almış...

Özel elemanlar
"Fetullah Gülen Özel Harp Dairesi'ne bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu'nun elemanıydı. Eleman muvazzaf subay gibi daimi görevli değil.
Bunlar ismen kaydedilmiş gerektiğinde kullanılmak üzere adamlar. Yerleri, hareket tarzları belli ve bütün bunlara birtakım kolaylıklar sağlanmış, birtakım haklar tanımışlar. Siyasiyse desteklenmiş, tüccarsa ihalede, kredi verilmede kolaylık sağlanmış ya da kanaat önderiyse bunların faaliyetlerine müsaade edilmiş falan gibi. Hatta 1980'de İzmir'de Sıkıyönetim Komutanı amiral, Fetullah Gülen'i tutukluyor fakat daha sonra serbest bırakıyor."

Ecevit'in şaşkınlığı
Bunları okurken, Bülent Ecevit'in Başbakan olduktan sonra "Özel Harp Dairesi"nin ne olduğunu öğrendiğini hatırladım. Ecevit, 28 Kasım 1990'da Milliyet gazetesinde yayınlanan röportajında "Özel Harp Dairesi"ni zamanın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar'dan öğrendiğini söylüyordu...

Birkaç milyon istemiş
"- 1974'teki başbakanlığım sırasında, zamanın Genelkurmay Başkanı rahmetli Orgeneral Semih Sancar başbakanlığın örtülü ödeneğinden acil bir ihtiyaç için birkaç milyon istedi.
Benden istenen miktar örtülü ödenekteki paranın tümüne yakındı...
Genelkurmay'dan bu paranın ne amaçla istendiğini sormak zorunda kaldım.
'Özel Harp Dairesi için istiyoruz' yanıtı geldi.

Amerika katkıyı kesmiş
"- Öyle bir resmi dairenin o zamana kadar adını bile duymamıştım...
'Şimdiye kadar bu dairenin giderleri nereden karşılanıyordu' diye sordum. O zamana kadar dairenin tüm giderlerini bir gizli ödenekle ABD'nin karşıladığı; ancak artık ABD'nin bu parasal katkıyı kestiği, o nedenle Başbakanlık'ın örtülü ödeneğinden para istemek zorunda kalındığı bana bildirildi... Özel Harp Dairesi'nin nerede bulunduğunu sordum. 'Amerikan Askeri Yardım Heyeti ile aynı binada' yanıtını aldım."

Ve Gladio
Evet... Mesela Gladio da, İtalya'daki örgütün kod adı. 1948'te NATO bünyesinde kurulmuş. Örgüt Türkiye'de "Kontrgerilla" olarak biliniyor.
Türkiye'deki örgüt 27 Eylül 1952'de "Seferberlik Tetkik Kurulu" adıyla kuruldu. Bu tür kuruluşları bazen Başbakanlar da bilmez...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA