Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

İntihara özendiren habercilik

İntihar haberlerinin "bulaşıcı" yönleriyle ilgili en kapsamlı toplantılardan biri, yıllar önce ABD'de uzmanların (kamu sağlığı yetkilileri, psikiyatr ve psikologlar, gazeteciler, sosyologlar) katılımıyla gerçekleşmişti. 1989'da yapılan bu toplantıdan çıkan tespitler ve tavsiye kararları, o günden beri pek çok yayın ilkesi "güncellemesine" ışık tutuyor. İntiharı özendiren temel noktalar şunlar:
İntihar nedeninin "aşırı basite indirgenmesi": Oysa her intiharın arkasında çok karmaşık nedenler vardır. Medya, intihara götüren "olayın" yegâne tetikleyici olmadığını da açıklamak zorundadır. Elbette her intiharı arkasındaki faktörleri anlatmak talep edilemez, ama medya "problem yumaklarını" kabul etmek zorundadır.
Haberlerde intiharla ilgili olanlara devamlı ve "aşırı" yer ayrılması: Bu tip haberlerin öne çıkarılması özellikle 15-25 yaş gruplarında intihar fikrini besliyor ve giderek özendirici olmaya başlıyor.
Sansasyonel habercilik: Dil ve sunumda yer alan unsurlar, intihar fikrine odaklanmayı tetikleyebilir. Editörler bu haberleri öne çıkarmamaya gayret göstermeli; dramatik içerikli fotoğrafları kullanmamalıdır.
İntihar tasvirleri: İntiharın teknik ayrıntıları haber yapılmamalıdır. Mesela, "ölüm nedeni karbon monoksit zehirlenmesi" gibi bir ayrıntı zarar vermeyebilir, ama o şahsın hangi düzenek ve usullerle intihar ettiğine dair ayrıntılar "kopyalama" yaratabilir.
İntiharı belli bir amaç için "araç" olarak sunmak: İntihar genelde sorunlu, depresyonlu bir kişinin eylemidir. İntiharı belli bir amaca ulaşmak "âşık olduğu kişiye kavuşmak, iş bulmak, borç kapatmak vs) için yöntem olarak gösterirseniz, benzer sorunlar yaşayan "risk grubu" insanlarına yol göstermiş, "cazip bir çözüm yöntemi" önermiş olursunuz.
İntihar eden veya intihar girişiminde bulunanların "yüceltilmesi": Bu tür haberlerde söz konusu kişiyle ilgili anma törenlerinin ve konuşmaların abartılmadan, ölçülü, "tasarruflu" verilmesi, "özendirme" riskini azaltmaktadır. Aksi yapılırsa söz konusu kişinin intihar üzerinden kahramanlaşması, toplumun intihar eylemini yücelttiği algılaması risk gruplarında kuvvet kazanabilir.
İntihar eden kişinin sadece olumlu yönlerine vurgu yapılması: Akraba ve yakınları ölen kişinin sadece iyi taraflarını vurgular. Bu tür beyanatlarda genelde o kişinin sorunları ve sıkıntılarına odaklanılmaz. Ancak, bu yönler haberlerde yer almaz, sadece olumlu açılar yansıtılırsa, bir nevi "kahramanlaştırma" olursa, bunlar risk grubuna giren kişilerin gözünde intiharın cazibesini artırabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA