Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Tebrikler CHA!

Az sayıda meslektaş yıllarca gazetecilikte ilkelere, ahlaka, vicdana "kesin dönüş" olsun diye çırpınmakta. Bir kısmı yoruldu, çekildi.
Bir kısmı öfkelerine esir, duygularına teslim oldu. Bir kısmı alaycılığa, inançsızlığa yöneldi. Hepsinin de haklı olduğu yönler var.
Medyamız problemli.
Mesleğimiz yaralı ve şaibeli. Kafalar meslek dışı kaygılar nedeniyle bulanık.
Örgütler kutuplaşmış ve duyarsız.
Basına "güven" hala çok uzaklarda.
Bunlara rağmen, hâlâ somut adımlar atılmaya devam edilmekte. Geçen gün elime son derece sevindirici bir kitapçık geçti. "Haber Estetiği" başlıklı, çeşitli bölümlere ayrılmış, bir "gazetecilik ilkeleri ve standartları" kılavuzu. Ülkemizin en etkin haber "avcı"larından Cihan Haber Ajansı hazırlamış.
Değerli meslektaşım Abdülhamit Bilici'nin kapsamlı önsözüyle sunulan kitapçık, başlığının ötesinde, hem estetik hem de etikle ilgili geniş bir alanı kapsıyor, "kali, teli ve güvenilir gazetecilik" için yol gösteriyor.
Haber nedir, nasıl yazılmalı? Cümle kurguları, başlık atmak için neler kontrol edilmeli? Giriş paragraflarında püf noktaları, haber "gövdesi"nde vazgeçilmez unsurlar, unvan ve kısaltmalar; haberi "koklamak"; dedikodu gibi "tuzaklar"dan uzak durmanın yolları; rutin haberler-özel haberler, röportaj teknikleri; imla kuralları; görüntülü habercilikte temel kriterler...
Ayrıca meslek ilkeleri, yasalar...
Bu son derece yararlı işe sarılıp, mesleğimizde hala bir ciddiyetin varlığını bize hatırlattığı için Bilici ve CHA'yı kutluyorum. Bu kitapçığı edinelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA