Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

"Cami"siz olimpiyat

AB'nin camisiz tek başkenti olan Atina, söz verdiği camiyi olimpiyatlara yetiştiremiyor. Müslüman sporcular kısa sürede yapılan mescitlerde ibadet edecek

Avrupa Birliği'nin cami bulunmayan tek başkenti Atina, olimpiyat komitesinin "olimpiyatların yapılacağı yerde her dini temsil eden bir ibadethane olması gerek" şartını ihlâl etmeye devam ediyor. Yunan hükümetlerinin yıllardır vaadedip bir türlü gerçekleştiremediği Atina'da cami inşaatı, Olimpiyat oyunlarına rağmen yine gerçekleşemeyecek. Olimpiyatlara 2 ay kala, stadyum inşaatları üzerine çalışmalarını hızlandıran Yunan yetkililer, başkente bir cami yapılamaması konusunda eski hükümetleri suçluyor.

SABAH'A İTİRAF ETTİ
Sabah'ın sorularını cevaplayan Kültür Bakanı Fani Palli Petralias, bir önceki hükümetin cami inşaatıyla ilgili projelerini hayata geçirmek için hiçbir adım atmaması nedeniyle Atina'da olimpiyatlar öncesi bu konuda yeterli zaman olmadığını söyledi. Atina'nın 40 kilometre dışındaki Peania bölgesinde inşaa edileceği belirtilen caminin "İslam Kültür Merkezi" olarak hizmet verilmesi kararı 2 yıl önce alındı. Ancak bölgeye tek bir çivinin neden çakılmadığını Bayan Bakan şöyle cevapladı: Bir önceki sosyalist PASOK hükümetinin olimpiyat tesislerinde yarım bıraktığı işleri tamamlamak için zamanla yarıştık. 7 Mart'ta iktidara geldik. Ancak cami inşaatı konusunda inanın Kültür Bakanlığı'nda o zamana kadar yapılmış hiçbir hazırlık göremedim. İslam Kültür Merkezi'nin temellerini yarın atsak bile Ağustos'a kadar yetiştiremeyiz. Ancak bu projenin hayata geçirilmesi için taahhüt altına girdik. Olimpiyatlar'dan sonra da olsa Atina'da İslam Kültür Merkezi'ni açacağız. Atina'da yaşayan Müslümanlar'a da verdiğimiz sözü tutacağız... Bayan Petralias, Olimpiyat oyunlarına katılacak Müslüman sporcuların da ibadet ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Olimpiyat köylerinde mescitler açılacağını ve bunların inşaatlarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

KİLİSE KARŞI ÇIKIYOR
Peki AB'nin bu önemli kentinde neden bir cami açılamıyor... Bunun 3 nedeni var: Yunan Kilisesi'nin tepkisi, bölgelerinde cami istemeyen Peania halkının eski PASOK yönetimine yaptığı resmi itiraz ve Atina'da yaşayan Müslümanlar'ın caminin kent merkezine uzak olmasından yakınması... (Atina'daki Müslümanlar, caminin kentin 40 kilometre dışına yapılmasını "aşağılayıcı" buluyor.) Yunan Kilisesi'nin başkente bir cami yapılmasına gösterdiği sert tepkiler üzerine hükümet, caminin Atina dışında yapılmasına karar vermişti. Ancak bu kez de Kilise, caminin Atina havaalanı yakınlarında yapılmasına karşı çıktı. Buna gerekçe olarak da "Havaalanına inen yabancılar ilk önce bir cami görünce Yunanistan'ı bir İslam ülkesi zannedecek" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA