Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BERCAN TUTAR

14 Mayıs dünya için de dönüm noktası

Küresel siyasette dünyanın yeni yol haritasının belirleneceği iki önemli aşama var karşımızda. İlki Batı medyasının "2023'ün en önemli seçimi Türkiye'de olacak" dediği 14 Mayıs seçimleri. İkincisi de Ukrayna'da hazırlıkları son aşamaya gelen bahar harekâtları.
Hem Ukrayna'daki savaşın seyri hem de Türkiye'deki seçimlerin sonucu Avrasya ve Atlantik arasındaki rekabetin kaderini doğrudan etkileme potansiyeline sahip. Buna Çin'e yönelik devreye giren ekonomi ve teknoloji ağırlıklı Amerikan saldırılarını da eklemek gerekir.
Bir bakıma küresel statükonun devamı için Batı üç cephede amansız bir savaş veriyor. İlki Ukrayna cephesinde Rusya'ya karşı verilen askeri savaş. İkincisi Çin'e karşı dozu giderek artan teknolojik ve ekonomik savaş. Üçüncüsü de Türkiye'nin rehin alınması için verilen siyasi savaş. Burada en kilit konumdaki aktör Türkiye. Muhalefetin kazanmasıyla Batı, Rusya ve Çin'e karşı tarihi avantajlar elde edecektir.

***

Unutmayalım ki kuşatma altındaki Rusya ve Çin'in dünyaya açılmasının en güvenilir yolu Türkiye'nin merkezinde bulunduğu coğrafyanın bağımsız bir iradeyle yönetilmesine bağlı.
Türkiye'nin Batı vesayetine alınması, Rusya ile Çin'in can damarı konumundaki jeoekonomik bağlantıların tıkanması, bu iki ülke için Karadeniz, Akdeniz, Batı Asya, Hazar, Kafkasya ve Orta Asya gibi kilit önemdeki ticaret ve enerji koridorlarının eskiden olduğu gibi yine ABD'nin güdümüne girmesi demektir.
Bu nedenle bütün gözler Rusya ve Çin'in askeri ve ekonomik savaşı kadar Türkiye'nin verdiği siyasi savaşa da kilitlenmiş durumda. İşte bu yüzden Erdoğan ve ona destek veren halkın potansiyelini küçümseyenlerin üst aklın talimatlarıyla yaptığı kirli hesaplar yine tuzla buz olacak.
Yaklaşan hezimeti kimi Batılı analistlerden sonra CIA'nın gölge stratejisti diye nam salan George Friedman gibi kalemler dahi itiraf ediyor. Zira üç cephede de işler ABD ve Avrupalı müttefiklerinin istediği şekilde iyi gitmiyor. Friedman, 11 Nisan tarihli "Amerikan krizi derinleşiyor" başlıklı yazısında ABD'nin siyasi çürümesini resmetmiş. Bunun sorumlusu olarak da Joe Biden yönetimini işaret ediyor.

***

"Sonraki Başkan'ın yöneteceği bir çözüm hemen ortaya çıkmalı!" diyen Friedman, bir bakıma Türkiye'deki muhalefeti örgütleyip Erdoğan'ı devirme planı yapan Biden'ın fişini 2024 seçimlerini beklemeden daha şimdiden çekmiş.
Diğer bazı Batılı analistler gibi Friedman da "mevcut sistemin başarısızlığının ve yeni bir siyasi düzene duyulan ihtiyacın" altını hararetle çiziyor.
Dolayısıyla sadece Biden'ın gitmesini istemiyor, daha da ileri giderek ABD için de rejim değişikliği çağrısında bulunuyor.
Hâsılı kelam ABD örneğinde olduğu gibi Ukrayna'da Rusya'ya, Pasifik'te Çin'e ve İslam dünyasında da Türkiye'ye karşı bir varlık gösteremeyen Batı'daki krizler önümüzdeki süreçte giderek derinleşecek gibi görünüyor.
Nobran ve yetersiz siyasi liderlerin gitmesi ne sorunu çözecek ne de çözülmeyi durduracak.
Batı bir bütün olarak siyasi, ekonomik ve askeri paradigmasını dönüştürmek zorunda kalabilir. İşte burada 14 Mayıs her açıdan küresel bir dönüm noktası olacaktır.
Sayın Erdoğan'ın yeniden seçilmesi daha adil ve daha müreffeh bir dünya umudunu da küresel çapta yeniden gürleştirecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA