Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Siren uyarımız ses verdi

Siren sesleri çakar lambalarıyla devlet ricalinin otomobilleri başkentin alışılmışıdır.
Ama son zamanlarda başkent trafiğinde özellikle sivil plakalı bir takım araçların sirenleri, çakar lambalarıyla trafiği yarıp kendine yol açmaya çalışmaları dikkat çekmeye başlamıştı. Kimdi bunlar, devlet yetkisine haiz hangi adamlardı, ne gibi acil işleri vardı ki sıkışmış Ankara trafiğinde yol hakkı kullanıyorlardı?
Ekim ayının başında bir kere daha konuyu dile getirmiş İçişleri Bakanlığı'nın dikkatini çekmiştim.

***

Neticede bir yönetmeliği var ve uygulamada olması lazımdı, neden uygulanmıyor diye sormuştuk önceki yazımızda, cevabını aldık ve rahatladık.
Uyarılarımız nihayet ses verdi.
Bizim yazımız veya başka bir saik ile neticede bakanlığın harekete geçtiğini öğrendim. Trafikte yer alan "çakar lamba"lı sivil plakalı araçlar için denetimler sıklaştırılmış. Çakar lamba taktırdığı tespit edilen sivil araçların sahipleri artık cezalandırılacak, haksız yetkisiz kullanımın 192 TL para cezası var. Para cezasıyla kalmayacak bu araçlar bir süre trafikten de men edilecek.
Bakanlığın 81 ilin valiliklerine de birer yazı ile bu nevi kullanımda bulunan sivil araçların plaka numaralarını istemiş. Haksız çakar lamba taktırdığı tespit edilen sivil araçlar cezalandırılacak ve donanımları da söktürülecek.

***

Genelgeye göre sadece cankurtaranlar, acil hasta taşıyan araçlar, hükümlü, sanık veya suçluyu takip eden, emniyet ve asayiş emrine verilmiş zabıta ve polis araçları geçiş üstünlüğüne sahip olanlar bu donanımı kullanabiliyor.
Ön panjurlarında kırmızı-mavi, yanar-söner çakar lamba, tepe lambası ve sirenleri yasadışı kullanmanın cezası var.
Bundan sonra ambulans, itfaiye, polis ve resmi koruma araçları dışında hiçbir aracın bu donanımı kullanamayacağı ve uyarıyı dikkate almayan sürücülerin cezalandırılacak.

***

Zaten biz de bunu söyledik. Trafikte "geçiş üstünlüğü"ne sahipmiş gibi hareket eden çakar lambalı araçlara dikkat çektik.
Aracın içinde makam sahibi yoksa bu donanım kullanılamaz. Makam şoförleri de vur deyince öldürüyorlar.
Geçiş önceliği olanlar da göz kamaştırıyor, çünkü aracın adeta bütün lambaları rengarenk yanıp sönüyor. Çocukluğumuzda "Çerçici eşeği" diye bir tabir vardı, en süslü eşekler onlarınkiydi ve baharattan incik boncuğa kadar köy köy satış yapan gezginlerdi çerçiciler. Makam sahipleri bindikleri araca dışarıdan şöyle dönüp bir bakmıyorlar mı? Sadelik en güzelidir. Bu uyarının da yapılması gerekir. Parti yöneticisi filan diye kimseye ayrıcalık tanınmamalı ve derhal uygulamanın yaygın hale getirilmesi gerekir. Bakanlık yetkiliklerine duyarlılıkları için teşekkür etmeden geçemiyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA