Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İzmir ve turizm

Geçtiğimiz hafta, Antalya'da Türk turizmi açısından önem taşıyan, ama özellikle bu alanda uzman kişilerin yakından takip ettiği bir toplantı vardı. Toplantının ana konuğu, dünyanın en büyük turizm şirketlerinin sahipleri ve CEO'larının üye olduğu Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) Başkanı Dr. Michael Frenzel'di. Toplantıda, Türkiye'den ilk kez iki büyük grubun yöneticisi WTTC'ye üye olarak kabul edildi.
Yani bu, şu anlama geliyor; WTTC'ye kabul edilen OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş ile Özaltın Holding Turizm Grup CEO'su Öznur Özdemir Özaltın, artık dünya turizmine yön verenler arasında yerlerini aldılar.

TURİZME YENİ TANIM

WTTC'nin de Başkanı olan, ama aynı zamanda TUI Ag. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Michael Frenzel, toplantıda çok önemli rakamlar yansıttı. Konuşma metninin tamamını okudum. Frenzel, turizm sektöründen bahsederken "turizm sanayisi" diyor. Turizm sanayisinin, küresel gayrisafi milli hasılaya, yüzde 9 katkı sağladığını vurguluyor. Bu rakamın, dünya otomobil sanayisinden daha büyük olduğunu da belirtiyor.
Rakamlar gerçekten etkileyici. Tüm dünyada turizm sanayisi 255 milyon kişiye istihdam sağlıyormuş. Küresel gayrisafi milli hasılaya olan katkısı ise 6 trilyon dolar. Dünyada her 12 istihdamdan birisi, turizm sanayisi tarafından sağlanıyormuş. Ayrıca son yıllardaki kriz ortamlarına rağmen, turizm hareketinin hiç düşmediği gözleniyor. Örneğin Dr. Frenzel'in verdiği rakamlardan, 2012 yılında 1 milyardan fazla insanın, ilk defa uluslararası bir seyahate çıktığını öğreniyoruz. Bu kocaman tabloya baktığımda, güzel İzmir'i düşündüm. Bu kadar güzel bir şehrin, turizm pastasından aldığı pay aslında öylesine küçük ki! Hak ettiğinin, çok çok altında. Oysa İzmir'in önündeki en temel yollardan biri turizm. Dileriz İzmir EXPO 2020'yi düzenleme hakkını kazanır da, bu organizasyon kentin turizm hareketine de ciddi katkı getirir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA