Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İlçe adayları

İzmir'de Aziz Kocaoğlu'nun, yeniden Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmasının ardından, CHP'deki hareketlilik artarak sürüyor. Siyasi konumlanmalarını, Kocaoğlu'nun durumuna göre şekillendirmeye çalışan belediye başkanları dahil, ilçelerdeki 195 aday adayı, artık yarışın son yüz metresinin koşulduğunun farkında. Tüm aday adayları, ilçe belediye başkanları, sıkı lobi faaliyeti sürdürüyor. Doğal olarak, hepsinin CHP Genel Merkezi'nde bir iletişim kanalları var. Bunlar aracılığıyla, aday olabilmek için son ataktalar. Aslına bakarsanız, bu dışardan demokrat bir görüntü vermiyor. Çünkü eninde sonunda, aday adayları, sadece gözlemler üzerinden, başkaları tarafından seçilmeyi bekliyorlar.

KOCAOĞLU'NUN İSTEDİĞİ

Keşke bu tablo yerine, demokratik yöntemlerle, bu belediye başkanları tam üyeli ön seçim sonucu belirlenebilseydi. En azından aday adaylarının, kendilerini Genel Merkeze beğendirmeye yönelik hoş olmayan görüntüleri ortadan kalkar, üye iradesi yansırdı.
Kocaoğlu, sürecin başında ön seçim isteyen tavır geliştirdi, yanaşan olmadı.
Sonuçta en geç 12 Ocak'ta toplanacak Parti Meclisi'nde, adaylar belirlenecek.
En kritik ve tartışmalı ilçelerin başında Konak geliyor. İzmir Baro Başkanlığı'ndan istifa ederek, Konak aday adayı olan Sema Pekdaş, Kocaoğlu'nun adayı olarak yorumlanıyor. Saygın bir isim. Ancak Konak CHP teşkilatında ciddi tepkilere yol açtı. Teşkilatla arasında bir doku uyuşmazlığı var gibi görünüyor. Görevdeki Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın da yeniden aday olmak için, bu hafta içinde çeşitli görüşmeler yapacağı, kulislere yansıyan bilgiler arasında.

KAMUOYUNUN ALGISI OLUMLU

Hakan Tartan ile ilgili kamuoyuna yansıyan algı, başkanlıkta başarılı olduğu yönünde. Genel Merkezin yaptırdığı son araştırmada, Tartan adının yüzde 67'yle önde olduğu belirtiliyor. Araştırmada deneklere sorulan diğer isimler; sırasıyla Murat Bakan, Kemal Karataş, Hüseyin Mutlu Akpınar, Sema Pekdaş ve Ahmet Sarışın olmuş.
Ahmet Sarışın hariç, isimleri geçen aday adaylarının hepsi yüzde 5'in altında kalmış. Sarışın'ın ise oranı yüzde 12.1 olarak görülüyor. Böyle bir tabloda, Aziz Kocaoğlu'nun talebine rağmen, Genel Merkezin, Tartan ismi üzerinde ısrarcı olacağı söyleniyor.

NARLIDERE VE BALÇOVA
Narlıdere
ve benzeri ilçelerde değişim beklenmiyor. Kulislerden yansıdığı kadarıyla Balçova'da Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ağırlık kazanırken, Semra Aksakal Kayacan ismi de hızla öne çıkıyor. Yani CHP Genel Merkezi, bu iki isim arasında gidip geliyor. Çalkaya, iki dönem Balçova'da başarılı işler yaptı. Ama CHP'ye emek veren isimlerden, çok eski bir partili olan Semra Aksakal Kayacan'ın da, projeleri Genel Merkezin dikkatini çekiyor. Kadın aday sayısının azlığı, çok sevilen, renkli, dürüst kişiliği; Semra Hanım'ı şanslı kılan özelliklerden.

BUCA'DA PİRİŞTİNA FAKTÖRÜ

En tartışmalı ilçelerden biri Buca. Genel Merkez'den yansıyan kulisler, çok güçlü bir lobi faaliyeti sürdürmesine rağmen, şu an görevde olan başkan Ercan Tatı'nın, yeniden aday olmak konusunda, şansının çok çok az olduğunu gösteriyor. Buca'da öne çıkan isim Levent Piriştina.
Levent, İzmir'in çok sevilen Büyükşehir Belediye Başkanı rahmetli Ahmet Piriştina'nın oğlu. Sevilen genç bir isim. Bir önceki genel seçimde, CHP'nin 10. sıradan millletvekili adayı oldu. Ama seçilecekmiş gibi, canla başla çok çalıştı. Değerli bir genç. İyi eğitim gördü. Dürüst, çalışkan, yaratıcı. Babasından miras aldığı değerleri günümüzde siyasette temsil edebilecek nitelikte.
Levent Piriştina ismine, Aziz Kocaoğlu'nun da sıcak baktığı kulislere yansıyan bilgiler arasında. CHP'nin Buca Belediye Başkan adaylığı konusunda, Levent'in adı çok öne çıktı; aday gösterilecekmiş gibi duruyor.

DURAK'IN ALTERNATİFİ YOK GİBİ

Bir diğer önemli ilçe Karşıyaka. Bu ilçede sürpriz bekleniyordu, ama görevdeki belediye başkanı Cevat Durak'ın adı artık öne çıkmış durumda. Durak, araştırmalarda başarılı çıkıyor. Kulislerde Aziz Kocaoğlu'nun Cevat Durak ismine karşı olduğu vurgulanıyor; ama görünen o ki, Kocaoğlu, bu ilçede Durak'a karşı alternatif üretecek yeni isim üretmedi. CHP İl Başkanı Ali Engin'in bu yöndeki talebine de olumlu karşılık vermedi. Karşıyaka'da Cevat Durak yeniden aday olacak gibi görülüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA