Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Küresel düşün Yöresel davran Töresel yaşa

Söz konusu kentler ise; geleceğe yürüme koridorumuzu da tanımlamış oluruz. Bugün dünya ülkeler arası rekabetten kentler yarışına doğru gidiyor ve kentlerin tek rakibi, kendi ülkesindekiler de değil.
Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe, kentinin yarınına dair fikirleri olan bir yönetici. Zahmet etmiş atlayıp ziyaretimize gelmiş. Kestane Şekeri eşliğinde kahve sohbetindeyiz ve her iki cümlesinden biri, Bursa'ya, yarına dair.
Öteden beri savunduğum tez şudur; Bir kentin yarını, onun tepe yöneticilerinin zihninde yatar. Eğer olaya sadece proje üzerinden bakarsanız, proje yaparsınız. Ancak olaya küresel düşünüp, yöresel davranışları ve töresel yaşamı da katıp strateji penceresinden bakarsanız, kentin kaderinde söz sahibi olursunuz.
Kural son derece basit; kentlerin dayandığı sacayak... 1-Tarihi kültürel miras, 2-doğal kaynaklar ve 3- yerel kabiliyetler... Başkan Altepe 2030'lardan söz ediyor ve "önce ulaşım" diyor. Çevre diyor, tarım diyor, kültür diyor...
Tarihi kültürel mirasıyla gurur duyabilen Bursa'nın bu ayağı sağlam... Ancak bu kentin günümüz liderleri, bu mirasa ne katkı vereceğini düşünmek, tasarlamak ve gerçekleştirmek zorundadır.
Doğal kaynak ayağında Bursa, seçilmiş bir beldedir. Her yere yakın ve her coğrafi formun sahibi, denizi dağı, ovası, vadisi, faunası, florası, iklimi, havası ve suyu... Cennet Bursa sözü bunu anlatıyor bize.
Üçüncü ayak, yerel kabiliyetlerden geçiyor ve kentlerin aşağı mı yukarı mı gittiğini anlamada bize fikir veren katmanı oluşturuyor. Yerel kabiliyetler, girişimcisi, halkı, esnafı, kanaat önderi, her kademeden yöneticisi ve nihayetinde lideri...
Bu perspektiften bakınca projelerini art arda sıralayan Başkan Recep Altepe'yi, bir "çözüm makinesi" gibi gördüm. Tıkır tıkır çalışan, çözüm üreten... Şimdi bu yetkinliğin, 2023 Bursa'sı ve hatta ötesine taşan vizyona dönüşme zamanıdır. Başkan Altepe'nin kentin eşrafı, kanaat önderleri, valisi, kamu yöneticileri, iş dünyası temsilcileri ve STK'larıyla bir araya gelip bu vizyonu oluşturma, geliştirme, daha da önemlisi gerçekleştirme gibi zor ama müthiş bir misyonu vardır.
Her toplum, onu var eden dinamikler üzerinden yürür. Bursa'nın bahtı, küreden de yöreden de töreden de yana açıktır. Küresel düşünen lideri, yöresel davranan girişimcisi ve töresel yaşayan hemşerisiyle Bursa, Türkiye'nin yarına bakan yeni yüzüdür.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA