Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bakkallar dönüşmeli

Alışveriş merkezleri ve süpermarket zincirlerinin tehdidi altındaki bakkal esnafı, zor bir tercihle yüzyüze...
Ya günün ihtiyaçları doğrultusunda dönüşerek var olacak. Ya da bağıra çağıra yok olacak...
Bunun farkına varanlar, dönüşümün gereğini yerine getiriyor. Olup biteni kavramayanlar ise "AVM yasaklansın, süpermarket kısıtlansın" vaveylasında...
AVM'lerin "alışverişi eğlence ve sosyalleşmeye" dönüştüren dinamiğini yok sayarak, "halk iktidarında bunları kısıtlayacağız" diyen siyasilere umut bağlamak, beyhude bir uğraştır.
Çünkü bugünkü haliyle bakkalı gerekli kılan sebepler her geçen gün azalıyor.
Öncelikle mahalle bakkalı, "zaruret" idi ama şimdi "keyfiyet" halini aldı. En yakın AVM veya süpermarket, daha fazla çeşidi, daha hijyen koşullarda ve daha hesaplı sunuyor tüketiciye... Bakkalın elinde yalnızca 2 avantaj kalmış durumda; 1- veresiye defteri, 2-sokak kapısı yakınlığı...
Bakkal esnafı, "büyük alışverişte unutulanlar, son dakika ihtiyaçları ve hızlı alışveriş" ile yaşamak zorunda kalıyor.
Hal böyle iken bakkal esnafının "AVM yasaklansın, süpermarket kısıtlansın" çözümsüzlüğüne saplanması, anlaşılır gibi değil.
AVM ve süpermarket gerçeğini inkâr etmek yerine, bu gerçekle yaşamayı öğrenmek, daha akıllı bir tutum olacak.
Nitekim düne kadar "yasaklansın" diye haykıran esnaf STK'larının aklın yolunu seçmesi, son derece sağlıklı bir gelişme. Eski zamanların "sinekli bakkal"ı, günümüzde pekala "modern bakkal" haline dönüşebilir.
Zaten mahalle bakkalının elinden alınamayacak avantajları vardır.
Bunları ortaya çıkarmak ve modern bir bakkalın nasıl olması gerektiğini bilimsel yöntemlerle incelemek, kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bendevi Palandöken, TOBB, il ticaret odaları, fiyakalı meslek örgütleri ve anlı şanlı işletme fakülteleri, modern bakkalı var edemeyecekse, ne işe yarıyorlar? Şahsen ben kapımın dibinde, beni güler yüzle karşılayan, gereğinde veresiye imkânı sunan, temiz, tertipli ve beni kazıklamayan bir bakkalı, daima hayatımda tutmak isterim.
Mahalle bakkalını, "AVM veya süpermarketin sunamayacağı avantajlar" vazgeçilmez kılacak. Bağırıp çağırmak değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA