Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

İsteğe bağlı prim ödeyen özürlü, erken emekli olur

İsteğe bağlı sigorta ödüyorum. Yüzde 70 sakatlık raporum var. Vergi muafiyet belgem yok. Bu şartlar altında erken emekli olmam mümkün mü? Şevki Buçan/Samsun-Bafra
1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren yeni yasa 4/b, sigortalı eski adıyla Bağ-Kur'lu olan özürlüye erken emekli hakkı getirdi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun geçici 10'uncu maddesindeki hükme göre:
1- Kanunun yürürlük tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlardan, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun mülga 53'üncü maddesine göre malul sayılmayı gerektirecek derecede (2/3 oranında) hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar."
Vergi indiriminden çalışanlar ve serbest meslek erbabı yararlanabilir. Siz, dışarıdan prim ödüyorsunuz ve kazancınız olmayan bir gelirden indirim de yapılamaz. Yüzde 70'lik oranla ağır engelli sayılmaktasınız. 15 yılı doldurup, 3 bin 600 günü tamamladığınızda erken emekli olabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA