Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Cezayı kaçan değil kaçamayan ödüyor

Devlet üzerine kayıtlı evi-arsası olmayan, aylık geliri 90 lirayı geçmeyen ve yüzde 40 üzeri raporu olan kişilere yaklaşık 127 lira civarında maaş (! ) veriyor. Zaten sosyal devletin yapması gereken de bu. Ne yazık ki devletin fukaraya uzattığı yardım eli 24 bin 438 özürlüyü sıkmaya başladı.
Konuyu geçen hafta kısa da olsa işledim. Ancak bir haftada canı yananlardan imdat çığlıkları yükselince tekrar yazmam şart oldu. Gelin iki soruyla olaya açıklık getirelim.
Devlet cezalandırmak için vatandaşını gafil avlar mı?
Özürlüye verilen üç kuruş nasıl katmerli olarak alınıyor?
Olayı şöyle özetleyelim: Trafik polisi trafiği yavaşlatmak için yol kenarına radarı kurup sürücülerin göremeyeceği bir yerde pusuya yatar. Hız limitini aşan sürücüye cezayı yapıştırır. Örnekler çoğaltılabilir… Şimdi devlet pusuya yatmış kaçanı değil kaçamayanı yakalıyor. Özellikle de özürlüyü!
Gazetemizde çalışan üç kişinin özürlü yakını yakalanmış, soruyor: "Abi. Maliye eve 7 bin liralık ceza makbuzu gönderdi. Kardeşime verilen özürlü maaşı 'Haksız ödeme' gerekçesiyle fahiş faizle geri isteniyor. Korkudan borç harç bulup 7 bin lira borcun 2 bin lirasını yatırdık. Ödemek istiyorum. Fakat aldığım ücretle zar-zor geçiniyorum. Katkıda bulunmam imkânsız. Ne olur bir şeyler yapın. Yoksa bu insanlar üç kuruşu ödeyemeyip hapse girecek."
Maaş almak için yalan beyanda bulunan uyanıklar varsa. Ki vardır. Cezayı ödesin. Ancak 24 bin 438 mağdurun hepsi uyanık olamaz. Ee, o zaman mağdurlar adına soralım:
Sağlığı için zorunlu olarak ana ve babasının sağlık karnesini kullanan kişilerden "Yersiz ödeme" gerekçesiyle nasıl katmerli ceza isteniyor?
Detaya girmiyorum. Paragöz işveren özürlü kontenjanını doldurmak için kuruş vermeden özürlünün sadece sigortasını yapıyor. Bu durumda SGK'da kaydı olan kişilerden bu ceza neden alınıyor?
Önünüzde bilgisayar var. Altı ay ve 1 yıl gibi geçen sürelerde neden bir işlem yapmıyorsunuz da, kalkıp üç kuruşu katmerli olarak geri isteyebiliyorsunuz?
Peki, özürlü katmerli cezayı nasıl ödeyecek? Organ mafyasına mı gitsin!
Diyelim ki, yalan ve yanlış beyanda bulunduğu için özürlüden katmerli ceza alıyorsunuz. O zaman beyanı adam gibi alamayan üşengeç memur da aynı cezayı ödesin. Yoksa üç maymunu oynadığımız sürece bu tür olaylar sürüp gidecek…
Acilen bir şeyler yapmak lazım. Yok illa "Bu cezalar ödenecek..." diyorsanız, bari cezaevlerinde engelli koğuşu açın da rahat etsinler!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA