Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Çok bacaklı derya kuzusu

Ahtapot pişirmek kolay değildir. İnceliklerini bilmek gerekir. Bende bugün size evinizin mutfağında rahatça uygulayabileceğiniz ızgara ahtapot tarifi vereceğim. Üstelik tüm püf noktalarını paylaşarak...

Ahtapot pişirmesi gerçekten zor iştir, ustalık ister. Biraz az veya fazla pişen ahtapot, ağızda sakız gibi büyür ve yemesi nahoş bir hal alır. En güzel ahtapot tarifleri ise ülkemizde Ege kıyılarında uygulanmaktadır. Peki, bu çok bacaklı derya kuzusunu yumuşacık pişirmenin püf noktası nedir? Karşı komşumuz olan Yunan Adalarının yemeklerinden de etkileşimle Ege boyunca uygulanan metotlar, ilik gibi yumuşacık ahtapot elde etmenizi sağlar. Pişen ahtapota bir de kömür ızgarasında son dokunuşu ekledik mi, tadından yenmez! İşte karşınızda ahtapot pişirmenin incelikleri...
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin her denizinde başka güzellikler var, şüphesiz. Ancak Ege başka... İnsanı, denizi, yemekleri ve hatta sofra muhabbetleri bile bir başka...
Yaklaşık iki aydır tam gaz çalışmaları sürdürdüğümüz ve mutfağının başında olduğum Blue Marlin İbiza geçtiğimiz hafta kapılarını misafirlerimiz için açtı. Hem de bence Ege'nin en şirin beldesi olan Bodrum'da! En çok övgü alan tabakların başında ise ızgara ahtapot geliyor. Yiyen herkes tarifi paylaşmamı istiyor benden. Ben de tek seferde herkese cevap verebilmek adına bu hafta ahtapot tarifiyle çıkıyorum karşınıza! Hem de paylaşacağım tarifteki detaylar, ne ahtapotu güneşte kurutmanızı isteyecek, ne de döverek yumuşatmanızı... Evinizin mutfağında rahatça uygulanabilecek pratiklikte... Şimdiden afiyet olsun!

Izgara ahtapot

MALZEMELER
3 kg'luk çiğ ahtapot
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy soğan
1 litre beyaz şarap
1/2 litre zeytinyağı
4 diş sarımsak
3 dal kereviz
3-4 dal maydanoz sapı
1/2 yemek kaşığı tane karabiber
1/2 yemek kaşığı kimyon tohumu
3 adet yıldız anason
1/2 yemek kaşığı rezene tohumu
3 adet defneyaprağı
3 dal biberiye
10 gr taze kekik
1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:
Ahtapot güzelce temizlenip yıkayın. Tüm sebzeleri gelişigüzel irice doğrayın.
Ahtapotu fırına girebilecek derin bir tepsiye yerleştirip, doğradığınız sebzeleri, yarım litre zeytinyağı ve 1 litre beyaz şarabı da üzerine ekleyin.
Tepsinin üzeri alüminyum folyo ile kapatıp 110 derecede 3-4 saat boyunca ahtapot yumuşayana kadar pişirin.
Piştikten sonra ahtapotu çıkarıp kollarını kesin. Servis edeceğiniz saate kadar dolapta bekletebilirsiniz. Servis etmeden önce kömür ızgarasında ahtapot kollarını 10 dakika boyunca, her iki tarafı da izlenene kadar pişirin. Hem mangal tadı hem de dışında oluşacak doku için kömür ızgara kesinlikle doğru tercih olacaktır. Izgaradan aldıktan sonra üzerine damak tadınıza göre baharatlar ve zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA