Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

Bakan da şanslı, biz de

Ankara'daki Resim Heykel Müzesi'nin yenilenmesinden Amasra'ya Fatih Sultan Mehmet heykeli dikilmesine kadar pek çok kültürel olayda Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın katkısı var

Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay, seçimlerden sonra hızlı başladı. Ve hemen eski enerjisine kavuştu. Gün geçmiyor ki bir kültür olayına katılmasın, bir demeç vermesin, bir açılış yapıp bir müjde ulaştırmasın...
Ben bunları ilgiyle izlemeye çalışıyorum. Elbette öncelikle, tüm bu konulara ilgi duyan bir kültür insanı olduğum için... Ama ayrıca, sayın bakanın enerji ve çalışkanlığına da hayranlıkla bakarak... O AKP'nin kültür alanındaki en parlak siyasetçisi. Ve ülkenin her şeyine sahip çıkma çabaları etkileyici.
Sadece son birkaç ayda olup bitenlere bakınız... Ankara'daki Resim Heykel Müzesi'nin yenilenerek açılması (darısı İstanbul'dakinin başına), Amasra'ya dikilen ve çok da güzel gözüken Fatih Sultan Mehmet heykeli, Ankara'daki eski Ulucanlar Cezaevi'nin kültür merkezine dönüştürülmesi, Yassıada'da bir Demokrasi Müzesi yapma planları... Burdur yakınındaki Kibyra Antik Kenti'nde bulunan mozaik cadde, Denizli- Hierapolis'te yabancı arkeologların yıllardır varlığı bilinen 12 havariden Aziz Philippus'un mezarı ve Muğla'daki Stratonikeia kentinde ise araba yarışını gösteren bir Roma kabartmasını bulmaları...

TARİHİ ESER KAZANIMLARIMIZ TESADÜF DEĞİL
Kimileri raslantısal olan bu olaylarda, bakanlığın düzenli girişimlerinin de katkısı var. Nitekim Edirne'deki Selimiye Camii'nin yıllar sonra Türkiye'den ilk eser olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi, ancak bakanlığın inatçı çabalarıyla mümkün olabildi. Kırşehir'deki Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin Avrupa'nın en iyi müzesi yarışmasına dahil edilmesi de öyle.
Ya 1917'de 'temizlenmek üzere' Almanya'ya gönderilip orda kalan 3 bin yıllık Çorum- Boğazköy (Hattuşaş) Hitit Sfenksi'nin tam 94 yıl sonra geri gönderilmesi ve vatanına dönmesi?
Ya da 1980'de Perge'den ABD'ye kaçırılan Yorgun Herakles adlı Roma heykelinin baş bölümünün Boston'dan geri gelmesi? Bunlar yine bakanın çabasıyla olan işler. Ve bakanlık bu çabaların süreceğini açıkladı, yakında gelmesi beklenen eserleri ilan etti.
Elbette bakan çok şanslı. Hangi ülkede bizdeki kadar tarihi hazine ve eşsiz kültürel eserler var? Ve hangi ülkenin hazineleri bu denli yağmalanmış, dünyanın tüm müzelerine dağılmış ve de isteme hakkı doğmuş?
Ama biz de, gerçekten kültürsever bir bakana sahip olduğumuz için aynı ölçüde şanslıyız. Ya bu işlerin başında örneğin bir Melih Gökçek olsaydı! Hani şu Hitit figürünü Ankara'nın simgesi olmaktan çıkarıp heykellere tükürmeyi marifet sayan Gökçek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA