Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İşte mobil devrim

Bu hafta #ikiaradabirderede kalanlar için yaptığımız anketlerde en çok kararsız kalınan PC ve tablet çekişmesini ele aldık. Ancak aralarına akıllı telefon ekleyince tablo yüzde 50’nin üstünde mobil lehine değişti

Tam altı yıl önce 4 Nisan 2010'da iPad tablet dünyasıyla tanışmamızı sağladı. Üç yıl içerisinde tablet satışları PC satışlarını büyük bir hızla geçti. O dönemde "Tablet mi, PC mi?" sorusu günün en popüler konusuydu. Hatta Zaytung bile konuyu esprili bir dille işlemişti. PC üreticileri daralmayı aşmak için tablet gibi kullanılan hibrid ürünler piyasaya sürdü. Tabletler de PC yeteneklerini yakaladı. Yıl 2016, iPad ile başlayan tablet devriminde yeni bir dönem başlıyor. 9.7 inç iPad Pro'yu yeni yeni denemeye başlamışken bildik soruyu gündeme getirmekte fayda var. #ikiaradabirderede kalanlara @yapıkredi desteğiyle bu kez "Tablet mi PC mi?" diye sormakla kalmadık. Üstüne akıllı telefon etkisini ekledik. Ankette sonuçlar dramatik bir şekilde akıllı telefon lehine değişti. Sonuçlar bir kez daha gösterdi ki, akıllı telefonlarla başlayan mobil devrimin etkisi çok uzun süreceğe benziyor.

AKILLI TELEFON ÖNDE
Twitter üzerinden yaptığımız anket sonucuna göre akıllı telefonlar yüzde 50'nin üstünde bir oranla karşımıza çıktı. Yani insanlar asıl önemli yatırımı akıllı telefonlarına yapmayı tercih ediyor. Aslında sorduğumuz sorunun "Hangisinden vazgeçemezsiniz?" şeklinde anlaşıldığını söylemek mümkün. Bu açıdan baktığınızda akıllı telefonlar açık ara öne çıkıyor. Anketi başlattığımızdan 20 saat sonra katılan yaklaşık 7 bin kişinin yüzde 53'ü "Akıllı telefon bana yeter" dedi. Twitter kullanıcılarının oyladığı sonuçlarda ikinci sırada yüzde 38 ile PC'ler yani kişisel bilgisayarlar, dizüstü, masaüstü ve Mac ailesi geldi. iPad yeni bir segment yaratsa bile, tabletin doyuma ulaştığını söylemek mümkün.

PROFESYONEL TABLET
Apple iPad her yıl yeni ürünlerle tüketiciye farklı bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Televizyon ekranları büyüdükçe iPad Mini ekranı çok anlamlı gelmiyor. Özellikle profesyonel kullanım için hazırlanan 12.9 inçlik iPad Pro klavyesi, kalemi, işlemcisi ve dört köşesindeki hoparlörü ile dikkat çekiyor. Gelecek hafta Türkiye'de satışa sunulacak 9.7 inç iPad Pro da kolay taşınabilir ürünler arasında. Klavye ve kalemiyle profesyonel kullanıma odaklanan yeni iPad Pro içinde Apple SIM ile birlikte geliyor. Yani anlaşmalı operatörler havadan bilgileri yüklüyor. Önümüzdeki dönemde giyilebilir cihazlar başta olmak üzere pek çok ürün bu gömülü SIM kart ile birlikte gelecek.

"ONSUZ YAPAMAM"
#ikiaradabirderede kalanlar anket şıkları arasında yanıt ararken adeta ben "Onsuz yapamam" diyor. Yani "Hangi cihaz olmadan evden çıkmazsınız?" sorusunu yanıtlar gibi bağımlı olduğumuz cihazları tanımlıyorlar. Kişisel bilgisayarların öne çıkmasının sebebi ise insanların konforlu ve hızlı olmasa bile dizüstü ve masaüstü bilgisayardan gelen alışkanlıkları. Yani mobil devrimin simgesi akıllı telefonlar olurken, eski alışkanlıklardan da kolay vazgeçilmiyor. Anketi yanıtlayanlar arasında bir demografik sonuç olmasa da akıllı telefon veya bilgisayarla büyüyen kuşaklar arasında önemli fark olduğu görülüyor.

Hakkı Alkan

@ShiftDeleteNet kurucusu

Kim olduğunu söyle

Eğer sık içerik üreten biriyseniz, fiziksel klavyeye ihtiyacınız var. O nedenle PC bulundurmanız, işlerinizi kolaylaştırabilir. Ürettiğiniz içerikler azsa veya ağırlıklı olarak fotoğraf ve video ise, o zaman tablet veya akıllı telefon da işinizi rahatlıkla görecektir. iPad Pro için geliştirilen klavye, henüz dokunmatik ekrana sahip olmayan MacBook serisine rakip olmuş durumda. Microsoft tarafında ise Windows 10 ile yapılan iyileştirmeler, donanım üreticilerinin desteğiyle buluştuğunda, beklentileri fazlasıyla karşılayan tablet ve PC karışımı yeni nesil cihazlara olanak sağlıyor.

Sabri Küstür

@Teknoblog yayın yönetmeni

Hangisi bana yeter?
Akıllı telefonlar epey yükseğe çıkan işlemci güçleri ve üstün özellikleriyle hayatın her alanında işe yarıyor. Ancak bazı işler var ki, akıllı telefonların küçük ekranlarında yerine getirmek kolay olmuyor. Öte yandan PC ve Mac'ler ise giderek esas işi üretmek olanların, profesyonellerin veya üst sınıf oyun deneyimi yaşamak isteyenlerin tercih ettikleri cihazlar hâlini almaya başladı. Tablet tek başına yeterli değil diyelim; ortalama bir kullanıcı için bir akıllı telefon ve yanında da bir tablet hayatın çoğu alanında iş görecektir. Bunlardan birisinin güçlü, diğerinin ise orta seviyede bir cihaz olması yeterli olur.

Hasan Genç

@Teknokulis y. yönetmeni

Hafif ve iyi
Akıllı telefonların yeteneklerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor olsa da halen dizüstü bilgisayarımda kullandığım bazı programların yerine koyabileceğim uygulamalar yok. Klavye sorunu taşınabilir harici bir klavye ile çözülebilir ancak videolar için Adobe Premier'e, görseller için Photoshop'a dolayısıyla dizüstü bilgisayara olan ihtiyacım devam ediyor. Bunlara da çözüm bulursam daha hafif olan tableti ya da sadece akıllı telefonu tercih ederim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA