Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOP KÜLTÜR SAMİ TOSUN

Türkün uzayla imtihanı

Yeni bulunan gezegene gitmek için, uzay aracına LPG tüpü taktırmayı dener miyiz, samimi cevap verin. Sonra, şu Amerikalılar bizi niye Mars'a götürmeyecek, lütfen bize izah edilsin

Kıymetli okur, şu insanoğluna hayret ediyorum. Yani lütfen güzellik yarışmalarında acemice 'dünya barışı' mesajları veren hanım kızlarımıza benzetmeyin beni ama mesela şu silahlanma teknolojisine harcanan para ve emek ay feza işlerine harcansaydı, şimdi insanlığın durumu çok farklı olmaz mıydı? Lakin biz birbirimize karşı füze kalkanı icat etmekten, ışık hızını aşacak vasıtaları nasıl yapacağımıza kafa yoracak vakit bulamıyoruz. Halböyle olunca da elin güzelim gezegenlerini ancak dürbünle seyrediyoruz.
Evet efendim, ışık hızını aşmamız şart.
Yoksa çöplüğe çevirdiğimiz bu dünyada, afedersiniz, mal gibi kalacağız. Halbuki dünyadan yaklaşık olarak 36 ışık yılı uzaklıkta, dünyaya benzer bir gezegen bulunmuş. Hem de Vela takımyıldızındaki bu gezegenin kütlesi dünyanın 3,6 misliymiş. Yani evet, gitsek yerden en fazla 20 santim zıplayabiliriz ama arazi gani.
Ortalama sıcaklık 25 derece civarında. Bulutlar varmış, su bulunma ihtimali çok yüksekmiş. Cillop gibi gezegen yani.Emlakçı abilerimin ağzı sulanmıştır ama 36 ışık yılı bu, boru değil. Taksim dolmuşuyla gidemeyeceğimize göre, en az birkaç kuşak daha uzaktan seyredeceğiz demektir o arsaları, arazileri...
Efendim, bu keşfi ciddi bilim insanları açıklamış. Yani, bilim insanı dediysem, bizim gazetelerde görmeye alıştığınız, 'Bilim insanları yüzü simetrik olanların eşlerini aldatma ihtimalinin çirkinlere göre daha fazla olduğunu keşfetti' haberlerindeki uyduruk bilim insanları değil. Teleskoplara bakmaktan gözleri 9 derece olmuş, Allah sizi inandırsın!.. Çalışıyorlar, hesap yapıyorlar...
Lakin ödenek yok... Vallahi bakın, sadece bizde yaşanan bir sorun değil 'ödenek' sorunu, koskoca Amerika da ödenekleri kesiyor. (Aslında bu tamamen bir tahmin. Uzay mekiği programına sessiz sedasız son verildi ya, oradan çıkardım.) Amerikalı mazlum bilim insanları, Şili'de oturmuş, HD85512b adını verdikleri bu gezegeni yokluk içinde röntgenlemeye devam ediyorlar. E tabii, gezegene böyle tuhaf isimler verirsen, işi başından aşkın devlet büyüklerine meramını anlatamazsın. Suriye'yi mi kuşatacağım, Libya'yı mı bombalayacağım dertleriyle uğraşırken, LCD televizyon modeli gibi gezegen ismini mi ezberleyecek adamlar?!
Halbuki bizde kazara biri bir gezegen keşfetse, çat diye yapıştırır afili bir isim. Misal, 'Göktürk'. Neticede daha uzaya çıkmamış ilk Türk astronotun ismi de Gökmen!.. Yahu şimdi biraz cıvık kaçacak ama sizce de uzay aracına LPG tüpü taktırmaz mı bizim millet?

2030'DA MARS'A YERLEŞECEKLER
Hah, işte tam da bu yüzden, yani bizim milletimiz biraz değişik bir millet olduğu için, Mars'ta yerleşim planlarına dahil edilmemiş vaziyetteyiz. Mars'a insan indirmeyi ve yerleştirmeyi planlayan NASA, 2030 yılında ilk 100 Mars vatandaşını Mars'a yollayacak. Bu yolcuların 50'si kadın, 50'si erkek olacak ve bu yaşları 20 ile 40 arasında değişecek. Bu ilk yerleşimciler Mars'ta aileler kurarak ve en az üç çocuk yaparak yaşamaya başlayacak. Yani hem Recep Tayyip Erdoğan'ın üç çocuk projesini çalacaklar, hem de hiç Türk götürmeyecekler.
Sebep? Dünyadaki kavga dövüşü oraya taşımak istemiyorlarmış. Bu nedenle sadece Amerikalı ve Fransız götürecekler ve din savaşı yaşanmasın diye Mars'ta ibadethane açmayacaklarmış. Aha! İşte mundar ettiler bile gezegeni! Sonra, hani biz ABD'yle stratejik ortaktık? Mars'taki arazileri parselle parselle, bize zırnık koklatma!.. Dünyadaki tek kavgacı millet biz miyiz arkadaşım?! Hooop! Arkadaşım! Taş yok mu taş?!
Neyse efendim, zaten Mars işi, 'ölme eşeğim ölme' işi. Mars'ın atmosferi ve iklimi, yaşamın oluşmasına uygun olmadığı için mağara gibi yerlerde yaşayacaklarmış. Mars'ı 'yaşanabilir' hale getirmek için de, gezegendeki karbon gazları ile Mars atmosferini kalınlaştırmaya çalışacaklarmış.
Bazı araçlar Mars toprağındaki karbon gazlarını yüzeye çıkararak atmosfere pompalayacak, Mars atmosferi çevresinde bir sera etkisi yaratılacak, Mars'ın ısısının artması beklenecekmiş.
Sonra oksijen oluşumu için çalışmalara başlanacakmış. Bu süreç en iyimser tahminle 170 Mars yılı alırmış. Eh, bir Mars yılı 687 gün, gerisini varın siz hesaplayın...
Hay Allah! Aklıma takıldı şimdi, orada yıl daha uzun olduğuna göre, insanlar totalde daha fazla mı yaşayacak? Yahu, bu arada, bizim Ajda Pekkan aslında Marslı olmasın sakın!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA