Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAVUZ DONAT

İnce sanat

Sayın Demirel. 6 kez gidip, 7 kez geldiniz. Hükümet etmek nasıl bir şey?
- Yönetme sanatıdır... İktidarı kullanma sanatı.
- Bu sanat nasıl icra edilir?
- İktidar benim, kimse benim işime karışmasın diyebilirsiniz. Bunda, şeklen de haklısınızdır... Ama senin işine karışılmasını devletin yeni tarzı getiriyor.
- Bu durumda iktidar etme sanatının incelikleri neler?
- Bir tezatı anlatmak istiyorum.
- Nedir?
- Anayasa bir yandan siyasi iktidar hakkında kayıt koymuş, bir taraftan da kurullar için kayıt koymuş... Kurulların yerini tarif etmiş.

***
- İktidar etme sanatı?
- Kurumların yerinde durabilmesine, görev ve yetkilerini iyi anlayabilmesine ve kendilerine verilen öneme bağlı... Belki karışık görünüyor ama... İnce sanat gerektiriyor.
- Nasıl icra edilecek?
- Uzlaşmayla... Batılılar bize diyor ki, uzlaşmayı bilmiyorsunuz.
- Bu ince sanatı biraz daha açsanız.
- Meşruiyetin kaynağı halk. Ama bu bir Anayasa devleti. Yetkiyi, uyum içinde kullanırken, sanki devletin diğer organlarını tepenize çıkarmışsınız, siz iktidarsız kalmışsınız gibi bir duruma düşürmeyeceksiniz... Sanat bu.

***
- Bu sanat nerede öğretilir?
- Devlette.
- Okulu?
- Devlet kadroları ve siyaset... Bu sanat, ehliyeti beraberinde getirir. İyi icra edilmezse, yönetim zaafı çıkar ve derin devlet devreye girer.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA