Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

Antalya'nın 'onurlu' sanatçıları

Dün başlayan Antalya festivali, bu yıl tam altı sanatçıya Onur Ödülü veriyor. Ayrıca verilen Emek Ödülü, Yıldırım Önal ve Sanatta Sosyal Sorumluluk ödülleriyle birlikte, sayı dokuza yükseliyor.
Sayı olarak biraz abartıldığı düşünülebilir. Bu tempoyla gidilirse yakında ödül verilecek kimse kalmayacak gibi!... Ama öte yandan sanatçılarımızın uzun yıllar ödül almak biryana, nasıl itilip kakıldıkları, sosyal güvenceden yoksun yaşadıkları, telif haklarını alamadıkları gibi şeyler hatırlandığında ve genel olarak toplumda sanata verilen yerin Batı ülkelerindekine kıyasla çok güdük olduğu gerçeği kafamıza dank ettiğinde, buna belki sevinmek gerekir.
Her ne olursa olsun, bu yılın ödüllerine topluca bir bakalım. Yönetmen olarak Ertem Göreç, senaryo yazarı olarak Safa Önal ödüllendiriliyor. Söylenecek ilk şey şu: nasıl oluyor da Altın Portakal'da daha önce ödüllendirilmediler? Göreç'in en azından Otobüs Yolcuları ve Karanlıkta Uyananlar gibi iki toplumsal sinema başyapıtı var. Bunlara Rifat Diye Biri, Kızgın Delikanlı, Yiğit Yaralı Olur, Sahipsizler gibi filmler eklenebilir. Safa Önal ise sayısız filmin senaryosunu yazdığı gibi, Umut Dünyası, Yüreğimde Yare Var, Yarınlar Bizim vb. oldukça başarılı filmler de yönetti. 80 yaşının eşiğindeki Önal hala çalışıyor, Türkan Şoray için bir senaryo hazırlıyor. Ödülleri hayırlı-uğurlu olsun...
Oyunculara gelince... Gülşen Bubikoğlu, klasik dönemin son starlarından biriydi. Ve sayısız filmde neşeli halk kızından sosyete kadınına farklı rollerdeki başarısıyla sivrildi. Üç filmde Bülent Ersoy'a eşlik ettiğini, Gırgıriye dizisini, Leyla ile Mecnun, Alev Alev, İhtiras Fırtınası, Kurtar Beni gibi Halit Refiğ filmlerini hatırlamak yeterli. Yanısıra sevgili Nur Sürer de ödül alıyor. Bereketli Topraklar Üzerinde ile başlayan kariyerinde o da Derman, Fidan, Yılanların Öcü, Ses, Uçurtmayı Vurmasınlar, Abdulhamid Düşerken gibi filmlerle sinema tarihimize geçti.
Ve elbette hala bir ikili olarak hatırlanan Zeki Alasya - Metin Akpınar. Onca Arzu Film güldürüsünde ve de Devekuşu Kabare oyunlarında hayatlarımıza neşe kattıktan sonra yolları ayrılan o unutulmaz komedyenler. Daha önce niçin ödül almadılar bir yerlerden? Hele Alasya'nın 20'ye yakın yönetmenlik çabası ve de Elveda Dostum'dan Yaz Bitti'ye, Dikenli Yol'dan Ömercip'e kimi başarılı filmleri hatırlandığında?
Yeşilçam'ın has emekçisi, hem oyunculuğu hem de örgütçülüğüyle anılan Necmettin Çobanoğlu'nun Emek Ödülü de, sevgili Müjdat Gezen'in Sanatta Sosyal Sorumluluk ödülü de çok hak edilmiş. Hele Gezen'in yıllardır varını-yoğunu tiyatroya, yarının tiyatro adamlarını yetiştirmeye harcadığı düşünülürse... Ve nihayet Yıldız Kenter de hem sahne, hem de sinemadaki nisbeten az, ama hepsi seçkinleşmiş rolleriyle, bir Yıldırım Önal anı ödülünü hakkıyla alıyor. Hepsine gönül dolusu sevgilerim ve hep başarı dileklerimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA