Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

ABD'liler tarih bilmez

ABD'li yetkililer Hollywood yapımı propaganda filmlerini gerçek zannedip tarihi bilgilerini oradan alıyorlar sanıyorum. Türk halkının ABD düşmanı olmasının nedenlerini bulmak için Türk-ABD ilişkilerine tarihsel süreçte göz atmak gerekiyor.
1 Mayıs 1960'ta İncirlik'ten havalanan U2 casus uçağı Pakistan üzerinden SSCB'ye girmiş, düşürülen uçaktan pilot sağ ele geçirilmişti. Uçağın ülkemizden havalanması SSCB ile ilişkilerimizi germişti. 27 Ekim 1962'de Küba krizinde SSCB, Küba'daki füzelerini ABD'nin Türkiye'deki Jüpiter füzelerini sökmesi karşılığında kaldıracağını bildirmiş, ABD bu talebi Türkiye savunmasını hiçe sayarak kabul etmişti.
Türkiye'nin 7 Haziran 1964'te Kıbrıs'a müdahale planına karşı 5 Haziran 1964'te Başkan Johnson, Türkiye'nin bu müdahale sonucu SSCB ile arasında oluşabilecek bir sorunda ABD'nin Türkiye'nin yanında olmayacağını belirtmişti. Kıbrıs'ta Rum Sampson'un yaptığı darbeye sessiz kalan ABD, Türkiye'nin 1974 harekatından sonra 5 Şubat 1975'ten Eylül 1978'e kadar silah ambargosu koymuştu. Türkiye-ABD ilişkileri kimi zaman iyi olmuştur, ama bir süreklilik göstermemiştir.
BAŞAR ERGÜN - KADIKÖY / İSTANBUL

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA