Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İzmir'e Milli Kütüphane müjdesi

İzmir Milli Kütüphanesi'nin, önümüzdeki yıl 100. yaşını kutlayacağını, 2 Kasım tarihinde yazmıştık. İzmir'in kocaman bir kültür değeri olan, kentin tarih kulvarında hafıza rolü oynayan Milli Kütüphane'nin önemli özelliklerinden biri 'Derleme Kanunu' kapsamında yer alması. Kütüphane, 21 Haziran 1934 tarihinde çıkan bir kanunla, Türkiye'de basılan her türlü eserin birer nüshalarının toplandığı 6 kütüphane arasında yer almış. Bunlar sırasıyla; Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, Ankara Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi, Milli Kütüphane ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphaneleri.
Yeni hazırlanmakta olan, ama uzun süredir uygulamaya geçmek üzere, sırasının gelmesini bekleyen bir yasa tasarısında, İzmir Milli Kütüphanesi'nin, bir iki kütüphane ile birlikte 'Derleme Kanunu' kapsamından çıkarılması gündemdeydi. Ankara'dan gelen bilgiler, yeni tasarı ile temel amacın, tasarruf olduğunu yansıtıyordu.

ANKARA'DAN GELEN NOT
İzmir Milli Kütüphanesi ise devlete yük olmadan, kurduğu bir vakıf aracılığıyla, kendi imkanlarıyla ayakta duruyor. Çok özel, çok değerli kütüphanenin, 'Derleme Kanunu' dışında kalması; hem İzmir hem de Türkiye için bir kayıp. Bu tabloyu, 2 Kasım tarihli yazımızda vurguladık. İzmir Milletvekili, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ise konuya çok duyarlı olacağına inancımızı da belirttik. Dün Ankara'dan gelen not; Ertuğrul Günay'ın yakın takibini ortaya koydu. Bakanlık görevi boyunca gerçekleştirdiği değerli hizmetler ve sağduyusu ile öne çıkan İzmir Milletvekili ve Kültür-Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Milli Kütüphanesi'nin 'Derleme Kanunu' kapsamında kalmayı sürdüreceğini iletti. Kentin simgelerinden 100 yaşındaki İzmir Milli Kütüphanesi'nin, 'Türkiye ve İzmir'in belleğindeki' sihirli yolculuğu paylaşmayı sürdürecek, işlevini koruyacak olması, çok sevindirici. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a; İzmir kent aydınlarını; kent kültürü ve kentlilik bilinciyle buluşan tüm İzmirliler'i mutlu edecek bu müjdeli haber için, yürekten teşekkür etmek gerekli. Çünkü Bakan Günay, konunun önemini görünce, hemen doğru bir müdahale ile sorunun çözümünü sağladı.

KENTİN TARİHSEL MİRASI

Böylece, Türkiye'nin adında 'milli' geçen ilk kütüphanelerinden biri konumundaki, 1912 yılında bir grup özverili İzmir kent aydını tarafından kurulan İzmir Milli Kütüphanesi işlevini güçlendirirerek, kentin kültür hazinesi güzelliğini sürdürecek. Türkiye'nin en iyi, en özel kütüphaneleri arasında yerini alan İzmir Milli Kütüphanesi, şehir için de arşiv niteliği taşıyor. Milli Kütüphane'nin kent kültürünün yaygınlaşmasında, kentin dev tarihsel mirasının farkındalığının artmasında, kuşaklar boyunca önemli rolü oldu. Kütüphane, aynı zamanda İzmir ve Türkiye kültürünün aynası konumunu taşıyor. 700 bin civarında kitabın, dönemin Levantenleri tarafından bağışlanmış Victor Hugo'nun birinci baskı orijinal kitaplarının, beş bin civarında paha biçilemeyecek orijinal el yazmasının, yüzlerce yıllık geçmişe sahip altın varaklı bir Kur'an-ı Kerim'in, Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihini aralayan Düsturname-i Enveri adındaki el yazmasının bulunduğu kütüphane; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu önemli katkısını, eminim sevgiyle selamlayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA