Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Rakipler analizi

Dün bir dostumuzla sohbet ediyorduk. İzmir'in EXPO 2020 sürecindeki rakipleri üzerine konuşuyorduk. Dostumuz, hangi rakibin en güçlü olduğunu sordu. İkimiz de tesadüf, aynı anda Ekaterinburg'un en güçlü aday olduğunu ifade ettik. Nedenine kısaca değinelim.
Önce rakiplerimizi, ülke ve şehir adlarıyla bir kez daha hatırlatalım; Tayland- Ayuttha, Ekaterinburg-Rusya, Sao Paulo-Brezilya, Dubai-Birleşik Arap Emirlikleri. Aslında başta Sao Paulo olmak üzere, kentlerin hepsi iddialı, tümünün EXPO'yu kazanma arzusu çok yüksek. Ama hem geçmiş tecrübesi hem de evrensel planda parlayan yıldızı nedeniyle, EXPO'nun en güçlü adayı Türkiye ve İzmir. Analiz yaparken, dünyanın dengeleri, ülkelerin ve yakın coğrafyada bulunan diğerlerinin yaptıkları, gerçekleştirecekleri evrensel organizasyonlar önem taşıyor.
Yani kimse, kafasına göre oy kullanmıyor. Ülkelerin konumları dikkatle değerlendiriliyor. Örneğin, Tayland'ın Ayuttha kentinin, en güzel EXPO'lardan birinin 2010 yılında Çin'in Şangay kentinde gerçekleşmesi nedeniyle, şansı daha az. Gelelim Dubai'ye. Dubai'nin EXPO'yu yaşadığı ekonomik krizden kurtulma projesi gibi görmesi, Katar'ın 2012 Dünya Kupası'nın düzenleyicisi olması, şansını azaltıyor.

PUTİN'İN VARLIĞI ÖNEMLİ
İlk bakışta çok farklı özellik ve renkleri bünyesinde barındıran Sao Paolo, en güçlü aday görülüyordu. Ama atlanılan nokta var. Brezilya'nın 2014 FIFA Dünya Kupası'nı düzenleyecek ev sahibi ülke olması. 20. Dünya Kupası çok önemli ve Brezilya üstelik ikinci kez dünya kupası düzenleyen, beş ülke arasında olacak. (Meksika, Fransa, Almanya, İtalya) Brezilya, 1950 yılında da dünya kupasına ev sahipliği yapmıştı. Ayrıca 2014 Dünya Kupası, 1978 yılında Arjantin'in ev sahipliğinden sonra Güney Amerika'da düzenlenen ilk turnuva olma özelliği taşıyor.
Brezilya'nın 6 kentinde gerçekleşecek kupanın en önemli ev sahibi kenti ise, Sao Paulo. Başlangıçta bu bir avantaj gibi görülebilir. Tam aksine, çok sayıda organizasyona ev sahipliği yapma fırsatı yakalamış olması, Sao Paulo'nun 2020 EXPO'su için şansını azaltan faktör olacak.
Bu analiz sonrasında; hem tarihsel mirası hem üniversiteler kenti hem bölgesinin güçlü kültür merkezi olma özellikleri hem de kentsel altyapı sorunu olmaması nedeniyle, Ekaterinburg en güçlü rakibimizdir. Putin'in varlığını, Rus zenginlerinin etkisini de unutmamak gerekli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA