Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İzlenim

İzmir'den gözlemlediğimiz kadarıyla, CHP'de ciddi bir parti içi mücadele başlamış durumda. Bu mücadele, CHP'yi nereye götürür bilemiyoruz. Ama yenilenmek adına yola çıkan partinin, yenilenemediği; ulaştığı 'ciddi tıkanma noktasını' ise sadece gündelik siyasi çekişmeleri araç olarak kullanıp aşmaya çalıştığı, rahatlıkla izlenebiliyor. Bir siyasi partinin, kendisini yeniden konumlandırırken, sadece gündelik politikanın rüzgarına göre şekillendirmesi, ne derece doğrudur; zaten hayat gösterdi, göstermeyi de sürdürecek. Örneğin gelişen somut tabloda, CHP'deki muhaliflerin verilen sözlere uygun doğallıkta, 'daha demokratik bir tüzük amacıyla' kurultay toplanması konusunda imza süreci başlatması, ne ölçüde doğruysa; CHP yönetiminin aynı kurultay talebini, üstü örtülü de olsa önlemeye ya da geleceğe atmaya yönelik politikası, o ölçüde samimiyetsiz geliyor bana.
Şimdi ihtimalen CHP yönetimi, aynı muhalifler için klasik şekilde, hep tanık olduğumuz, 'disiplin' faktörünü devreye sokacak gibi. İzmir CHP'de de, aysbergin altında kaynayan kazan bunun işaretlerini veriyor.

PARTİ İÇİ MÜCADELE
Elbette bu havayı şimdilik değiştiren ise Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşılaştığı 'fezleke'. Yani 'dokunulmazlık tartışmaları'; CHP'de yaşanan parti içi mücadeleyi, şimdilik erteler. Eğer muhalifler, gündemin değişmesiyle tüzük kurultayına gitmek için gerekli olan imza sayısını toplamakta yeniden kilitlenmeyi sürdürürse; CHP önümüzdeki günlerde, dalgalı, tartışmalı bir süreç yaşayacak. Belki de siyasi kılıçlar çekilecek, 'disiplin' maddeleri dahil, her türlü araç bu hareketin önünün kesilmesi için öne çıkacak.

256 İMZA GEREKLİ

Gönül ister ki Türkiye'yi 'demokratikleştirme iddiasında' olan bir siyasi parti, önce kendi evinin önünü temizlesin, kendi içinde demokrasiyi örnek şekilde sağlayabilsin. Ama sanıyorum bu tablo yine ertelenecek. En azından yaz sonuna kadar. Belki de tam tersi olacak. Sürecin tersine gelişmesi için ise 1280 kurultay delegeli Cumhuriyet Halk Partisi'nde, 256 delegenin imzası gerekli. 'Fezleke' olayı ile son günlerde hep tekrarlandığı gibi; 'kendi belirleyebildiği koşullara göre değil, gündelik siyasi ve sosyal gelişmelere bağlı olarak hareketlenen CHP'de', bu imza sayısına ulaşılabilir mi, çok emin değilim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA