Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

VOB ve örnekler

Dün Yeni Asır'ın Ankara'dan yaptığı özel haber, İzmir'e 'şok' yaşatacak nitelikteydi. Haber, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait aracılığıyla verilen, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın demecinden yansıdı. Sayın Babacan, "İstanbul bir finans merkezi olacağı için, VOB'u İstanbul'a taşımanın zorunlu olduğunu" söylemiş.
Fikirlere saygımız var. Ama bu görüşe katılmıyoruz. Bizce süreç, İMKB'nin ve SPK'nın ısrarlı isteğiyle bu noktaya geldi. VOB'u İzmir'de hizmete açan Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan'ın da bu görüşü onaylamayacağına inanıyoruz. Aynı inancımız, İzmir'in milletvekili bakanları için de geçerli. İzmir'e hizmet etmek için heyecanla çalışan Sayın Binali Yıldırım'ın, bulunduğu alanda İzmir'i öne çıkarmak için çalışan Sayın Ertuğrul Günay'ın, AK Parti'nin diğer milletvekillerinin, CHP İzmir Milletvekilleri'nin, İzmirliler'in, sivil kurumların, bu çarpık tablo karşısında 'doğru'da ısrar edeceklerine inanıyoruz.
Ortada yanlış algı, sadece 'gücü sahiplenme' var. Çünkü VOB'un merkezinin İzmir'de olması, IMKB ortaklığıyla bu kentte konumlanması; İstanbul'da şube açsa da stratejisinin İzmir'den çizilmesi, küresel dünyada İstanbul'un 'finans merkezi olmasına' engel değil. 1792 yılında New York'ta 24 borsa aracısının birlikteliğiyle kurulan menkul kıymet borsası NYSE (New York Stock Exchange) bugün Londra ile birlikte en önemli küresel merkez olan kentin, en temel gücü. New York sadece Amerika'nın değil, dünyanın finans merkezi. 1848 yılında, Amerikan'ın tahıl ambarı durumundaki Michigan eyaletinin Chicago kentinde kurulan türev borsası Chicago Board of Trade ile 1898 yılında aynı kentte kurulan türev borsası Chicago Mercantile Exchange 2007 yılında birleşti.
Bu gelişme ile CME, dünyanın en büyük borsa grubu haline geldi. Ama bizde 'İstanbul iştahı'nda tanıklık yapıldığı gibi bir yol izlenmedi, tuhaf tutumla merkezini New York'a taşımadı. CME tüm global operasyonlarını, New York'un finans merkezi özelliğiyle bütünleşerek, Chicago'dan yürütüyor.
Kimse 'haydi New York'a gelin' demiyor.
Uzman değilim, ama dünyayı izleyen sıradan yurttaş kimliğimle, Avrupa'dan, Kanada'dan başka örnekler verebilirim. VOB'un merkezinin İzmir'de bulunması, İstanbul'un 'finans merkezi projesini' bozmaz. Başbakan Erdoğan'ın vicdanına, sağduyusuna inanıyorum. Eminim, İzmir'de 2005 yılında kendisinin hizmete açtığı İzmirli kurumun, "İstanbullulaştırılması"na izin vermeyecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA