Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Geçmişten günümüze

Diyojen (M.Ö. 412-M.Ö. 320) "sadelik ilkelerine" dayanan bir yaşam biçiminin öncüsü, Sinop doğumlu çileci düşünürlerden. Diyojen hakkında anlatılan ya da ona yakıştırılan pek çok öykü var. Onun gündüzleri Atina sokaklarında elinde fenerle dolaşarak, dürüst bir adam aradığı, bunlar arasında en ünlüsüdür. Yine başka bir anlatıya göre; Büyük İskender, Diyojen'e "Bir dileğin var mı?" diye sorunca; "Var, gölge etme, başka ihsan istemem" demiştir.
İnsanları hep yalın, mülkiyetsiz bir yaşam biçimine çağıran Diyojen'in amacı, en kısıtlı imkanlar içinde bile yaşamın hakkının verilebileceğini göstermek olmuş. Diyojen'in yaşam algısı, her insanın kendi kendine yetebilmesi, insanın mutluluğu kendi içinde taşıdığı üzerine de kurulu. İşte günümüzde Diyojen'e yakıştırılan bir anlatı daha:
Dünya nimetlerine hiçbir şekilde önem vermeyen yaşam tarzı ile ünlü Diyojen, bir gün çok dar bir sokakta, zenginliğinden başka hiçbir şeyi olmayan, kibirli bir adamla karşılaşır.
İkisinden biri kenara çekilmedikçe, sokaktan geçmek mümkün değildir...
Mağrur zengin, çok hor gördüğü filozofa:
-"Ben bir serserinin önünden, kenara çekilmem" der.
Diyojen, kenara çekilerek gayet sakin şu karşılığı verir:
-"Ben çekilirim!"


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA