Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Üç yıldır uykusuzluk çekiyorum

50 yaşında bir kadınım. Üç yıldan beri uykusuzluk çekiyorum. Melatonin desteği alabilir miyim? Bu ilacın yan etkileri nelerdir? S.Ö./İzmit

Daha çok deniz aşırı uçak seyahatlerinde oluşan jet-lag tedavisinde yaygın olarak kullanılan melatonin; beyinde pineal bez tarafından salgılanan bir nörohormondur. Geceleri salgılandığından 'karanlık hormonu' olarak bilinir.

DEPRESYONU TETİKLER
Gündüz saatlerinde kanda çok düşük seviyede bulunur. Kısa süreli uykusuzluğun giderilmesinde, üç-beş gün kullanıldığında iyi sonuçlar alınmıştır. Ancak uzun süreli uykusuzluk tedavisinde elde edilen sonuçlar etkili olmadığını göstermiştir. Melatonin kullanımı sırasında depresyon belirtileri alevlenebilir. Bazı kanser ilaçları ve bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar ile alındığında majör depresyon gelişebilir. Ayrıca karaciğer fonksiyonları bozulabildiği gibi epilepsi ya da havale de tetiklenebilir. Bazı tansiyon düşürücü ilaçların etkisini azaltabilir.

Halsizliğe karşı B vitamini

Halsiz uyanıyorum ve bu durum tüm gün devam ediyor. Hangi vitaminleri kullanmalıyım? Ş.Y./İzmir

Özellikle menopoz çağı, vitamin gereksinimin arttığı bir dönemdir. Bunun yanı sıra astım, diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi durumlarda da vitamin ihtiyacı artar. Özellikle B1, B2, B3, B6, B12 vitaminleri; enerji üretiminden sorumlu metabolizmada anahtar rol oynar. Bu nedenle bu dönemlerde B vitamini bakımından zengin gıdaların alınması önerilir. Bunlar; tüm sebzeler, tahıllar, ekmek, kepekli ürünler, fındık, ceviz, yer fıstığı, Antep fıstığı gibi kabuklu yemişlerdir. Ayrıca süt, yoğurt, beyaz peynir, et, tavuk, balık ürünleri; B2 vitamini ve riboflovin bakımından zengin besinlerdir.

Balık yağı kullanabilir miyim?

60 yaşındayım. Yüksek tansiyon, kolesterol ve göz tansiyonum (glokom) var. Balık yağı kullanmak istiyorum. Bir zararı var mı? M.A./Adana

Balık yağlarının içerdiği Omega- 3 yağ asitleri, kolesterol ve trigliserid metabolizması üzerinde olumlu etki yapar. Ancak, balık yağının glokomu tetikleyebildiğine dair yayınlar mevcuttur. Bu nedenle, göz tansiyonu (glokom) olan kişilerin, balık yağı kullanmaları sakıncalıdır. Bunun yanı sıra balık yağı, kanın pıhtılaşmasını bozarak kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlayabilir. Ama glokomlu hastalara önermiyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA