Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Tarkan polemiğe girmedi bir numaraya yerleşti!

Kişisel Gelişim Merkezi'nin düzenlediği ankete katılan 7 bin 500 kişi, 'Kendini en fazla geliştiren sanatçı hangisi?' sorusuna Tarkan cevabını verdi. İkinci sırada Sezen Aksu, üçüncü sırada ise Cem Yılmaz'ın yer aldığı anketin son sırasında ise İbrahim Tatlıses var

Kişisel Gelişim Merkezi (KİGEM) tarafından düzenlenen bir anket, şov dünyasının ünlülerinin nerede doğru, nerede yanlış yaptıklarını, kendilerini ne kadar geliştirip, nerelerde patinaja düştüklerini belgeledi... Türkiye'nin kişisel gelişim ve kariyer planlama konusundaki önemli uzmanlarından biri sayılan ve aynı zamanda KİGEM'in de kurucusu olan Mümin Sekman'ın rehberliğinde hazırlanan anket, 60 bin üyesi olan www.kigem.com adresli web sitesinde gerçekleştirildi. Her ziyaretçinin bilgisayarının IP numarası işaretlenerek, bir oy kullanması sağlandı. Site üyelerine, kendini geliştiren sanatçıyı seçerken kullandıkları kriterin ne olduğu soruldu. Verilen cevaplardan bazıları şöyleydi: 'Eski resimleri ile yeni resimleri arasında çok fark var', 'İşiyle gündemde kalıyor', 'Uzun süre zirvede kalabiliyor', 'Yaptığı işin çıtasını yükseltiyor', 'Hayata pozitif bakıyor', 'Farklı alanlarda kendini kanıtlıyor', 'Dünya çapında başarılı', 'Başladığı yer ile geldiği yer çok farklı', 'Zorlukları zeka ve azimle aşıyor', 'İç dünyası zengin', 'Kendini yeniliyor', 'İşini daha iyi yapıyor', 'Bir felsefesi ve duruşu var', 'Kendini çevreye kanıtladı', 'Ne yaptığını biliyor', 'Kendine güveniyor', 'İçi boş değil', 'Ucuz magazin oyunlarına tenezül etmiyor', 'Seyircisini aptal yerine koymuyor'... Yazar ve kişisel gelişim uzmanı Mümin Sekman alınan sonuçları şöyle yorumladı...

TARKAN DÜNYA STARI OLDU
Tarkan, 'kendini geliştirme' denince akla ilk gelen marka/isim! İki yıl arayla yapılan iki ankette de birinci sırada çıktı. Tarkan'a oy verenler; düğün salonlarından başlayıp mega konserlere ulaştığı ve yeteneğine ve üretimine güvenip ucuz magazin oyunları oynamadığı için onu tercih ettiklerini söyledi. Kişisel marka yönetimi anlamında örnek alınabilecek bir isim olan Tarkan, 2006'da sorunlar yaşasa da başarısıyla imajını toparladı. Sanat dünyasında Türkiye'nin en iyi yönetilen kişisel markalarından biri. Uluslararası arenada mücadele etmesi, pozitif yaşam felsefesi, polemiklere girmemesi, herkesle aynı kareye gelmemesi, televizyonun gündelik menfaat çarkının içinde olmaması saygın bir yerde durmasını sağlıyor.

SEZEN AKSU BİR YAŞAM GURUSU

Ankette Tarkan'ın en büyük rakibiydi. İlginçtir; oylarını bölen Candan Erçetin ile tabanları birbirine benziyor. Sezen taraftarları Tarkan'ın birinci gitmesine önce kızıp, sonra "Onu da Sezen yetiştirdi" dediler. Aksu'ya oy verenlerin gerekçesi ise şu başlıklar: 'Yıllardır zirvede kalması', 'iç zenginliği', 'çok üretmesi', 'bir felsefesi ve duruşunun olması', 'insan yetiştirmesi', 'pozitif olması', 'kendini kanıtlama kaygısının olmaması', 'insan ruhundan anlaması'. Oy verenlerden birinin gerekçesi ise şuydu: "Şarkılarında hayatı çözmüşlük var!"

CEM YILMAZ ÇOK ZEKİ

Ankette uzun süre dördüncü sıradayken, 'Hokkabaz'ın vizyona girmesiyle üçüncülüğe tırmandı. Ona oy verenlerin gerekçelerinden ikisi ilginçti: 'Kendini geliştirmiş olmasaydı, bu kadar zekice espri yapamazdı', 'Reklamları bile sevdirdi, bu kadar başarı tesadüf olamaz!'

HÜLYA AVŞAR ÖZGÜVENİ VAR
2006 anketinin başından son iki haftasına kadar ilk üçte gitti. Ancak son hafta 'Hokkabaz' filmi çok konuşulunca Avşar geride kaldı. Avşar ilginç bir isim. Seveni çok seviyor, sevmeyeni nefret ediyor. İnsanlarla bir tür 'aşk-nefret ilişkisi' kurmuş durumda. Bazı kadınların kanaat önderi olan Avşar, oy verenleri tarafından zeki, özgüvenli ve kendini yenileyen biri olarak algılanıyor. Bir taraftarı, "Tepki alacağını bilmesine rağmen inandığını söylemesi, özgüvenini gösteriyor" diyor.

ÖZCAN DENİZ İKİ YILDA GERİLEDİ
Ona oy veren pek çok kişi, "Eski hali ile bugünkü halini kıyaslayan resimlere bakın, bize hak vereceksiniz" diyor. 'Kendini modernleştirme projesi' takdir ediliyor ama son dönemde kendisinden beklendiği kadar büyük üretimler yapamaması puanını düşürüyor. 2004 sonuçlarıyla kıyaslanınca ankette geriye doğru gidenlerden biri.

YILMAZ ERDOĞAN ÇOK YÖNLÜ
Yazar, oyuncu ve yönetmenlikteki başarısı, onun 'çok yönlü yetenek' olarak algılanmasını sağlıyor. Erdoğan'a oy verenlerden bazıları şöyle diyor: "Şarkıyı sesi olan herkes söyler ama o beyin işi yapıyor", "On parmağında on marifet var", "Farklı alanlarda kendini kanıtladı."

İBO SON SIRADA
Kendini en az geliştiren sanatçı seçildi. İnsanlar, doğuştan sahip olduğu çok güzel bir sesi olsa da, bunun ona bilgi katmadığını düşünüyor olabilir. Bir üye şöyle demişti: "Tamam, mağaradan beş yıldızlı otellere gelmesi bir gelişmeydi ama beş yıldızlı otelde mangal yaparak seviyesini ele verdi!"

CANDAN ERÇETİN KENDİNE GÜVENLİ

Yaygın olmak adına saygınlıktan taviz vermeyenlerden... İşini kaliteli yapıyor ve popüler kültür oyunlarına ihtiyaç duymayacak kadar kendine güveniyor. Eğitimli ve eğitmen. Listede Sezen Aksu olmasaydı, üst sıralarda çıkardı.

SERTAB ZİRVEDE KALAMADI
2004'teki ankette ikinciydi, şimdi sondan ikinci sırada. Dramatik bir düşüş! Bu sonuç gösteriyor ki, her başarının son kullanma tarihi vardır. Önemli olan zirveye çıkmak değil, orada kalmak.

BEYAZ ÇOK POZİTİF

Yaptığı işte sürekli kendini yenileme çabasında olması, dikkat çeken yanları. Ona oy verenlerden bazıları şöyle diyor: "Diğer mizahçılar gibi insanlarla alay etmeden, pozitif tavırla güldürebiliyor", "Sorduğu sorular beynindeki gelişmeyi gösteriyor", "Agresif değil pozitif bir kişiliği var."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA