Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Komşusu açken tok yatanlar

MERAL Mala adlı okurumuz pek çoğumuzun ciğerini kanatan bir konuyu dile getirmiş: "Merhaba Yüksel Bey, Her zamanki gibi yazılarınızı okumak için Sabah gazetesinin internet sitesine girmiştim. Önce gündemdeki haberlere şöyle bir göz gezdirdim. İçlerinden biri beni o kadar etkiledi ki bunu paylaşmam, sessiz kalmamam gerektiğine inandığım için size yazmaya karar verdim.
Somali'de çocuklar açlıktan ölüyorlar. Ve bizler bunlara seyirci kalıyoruz. 'Başbakanı ağlatan manzara' diye bir başlık vardı.
Gördüğümde ben de kendimi tutamadım.
2 yaşında bir oğlum var, aklıma hemen o geldi. Aynı durumda biz olsaydık ve canımdan bir parça olan yavrum açlıktan ölseydi, ben ne hissederdim? Tarif edebilir miyim sizce? Edemiyorum tabii ki yaşayacağım ıstırabı...
Oysa o kadar gereksiz harcamalar yapıyoruz ki bazen... Yaptığımız israfın haddi hesabı yok! Ama Somali'de ve diğer başka yerlerde kıtlıkla, yoklukla, açlıkla mücadele edemeyip de ölen çocuklar için bir şey yapıyor muyuz? Yapmıyoruz. Çoğumuzun haberi bile yok. Sizin de duyarlı olduğunuzu bildiğimden bu konuyu gündeme getirebilir misiniz?
O kadar üzgünüm ki neler yazacağımı bile toparlayamıyorum.
Damlaya damlaya göl olur. Ben bunu gördüm ve inandım. Duyarsız kalmayalım. Kampanyalar yapılmış ama yeteri kadar ses duyulmuyor.
Lütfen siz de dile getirir misiniz? Sizi takip eden o kadar çok insan var ki... Belki sayemizde bir çocuk açlıktan ölmekten kurtulur. Saygılarımla."
Okurumuz son derece haklı.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" buyurmuş.
Evet, coğrafi olarak Somali komşumuz olmayabilir.
Ama insanlık ölçeğinde dünya üzerindeki her ülke bir diğeri ile komşu değil mi? Medyada Somali'deki açlığa dikkat çekmek ve çare bulmak adına en fazla çaba harcayan kuruluş Sabah gazetesi.
Olayı yerinde izleyip görüntüleyen Sabah, günlerdir herkesi bu büyük insanlık dramına duyarlı olmaya çağırıyor. (www.kizilay.org.tr, Telefon: 168 Ücretsiz bağış ve danışma hattı, PTT: 2868 numaralı Kızılay posta çeki, Kızılay: Tüm Kızılay şubeleri, SMS Yoluyla Yardım İçin:
Sabah yaz 2868'e mesaj at, 5 TL bağış yap.) Mübarek Ramazan ayında Somali'ye sırtımızı dönemeyiz. Analarının kucağında ölen bebelere sadece "Vah vah" diyemeyiz. Bu konuda pek çok kampanya başlatıldı. Ama yetmez. Televizyonlarda düzenlenen yardım kampanyalarıyla Gazze'ye, Aceh'e hatta Japonya'ya yardıma koşan necip ve yardımsever Türk milleti, Somali'nin de elinden tutmalı. Bunun için mutlaka bir yardım gecesi düzenlenmeli. Yok mu Somalililer'e insanlığın ölmediğini kanıtlayacak bir televizyon kanalı?
Şimdi hikayeyi bir kez daha anlatmanın tam sırasıdır:
Ben o öyküyü çok severim. Daha önce yazmıştım.
Ama bugün, Somali dramının gündeme taşındığı şu günde, bir kez daha yazmak, paylaşmak geldi içimden.
Aile, durup dururken arızalanan televizyonlarını tamire vermiş. Tamirci, cihazın arka kapağını açınca bir de ne görsün? Televizyonun içi ekmek kırıntıları ile dolu... Durumu aileye bildirmiş. Akşam evin 4 yaşındaki minik kızı, 'tek şüpheli' sıfatıyla bir inceden sorguya çekilmiş. Kızın 'mazereti' herkesi ağlatmış: "Haberleri izlerken açlıktan ölen çocukları gördüm. Ben de karınlarını doyurmak için televizyonun arka kapağından onlara ekmek verdim..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA