Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Kolçak'ı kim engelledi?

Dün bu sütunlarda kaleme aldığım 'Vefa kontenjanı istiyorum' başlıklı yazı çok ilgi çekti. Beyaz TV'deki Söylemezsem Olmaz programının yorumcuları da beni telefon bağlantısıyla yayına alıp önerimi daha geniş bir ölçekte tartışmaya açtılar. Yayına Yeşilçam'ın yaşayan efsanelerinden Eşref Kolçak da katıldı ve müthiş haber bombasını patlattı.
Meğer Eşref Ağabey'in dizi, film ve reklamlarda rol alması uzun süredir 'gizli bir el' tarafından engelleniyormuş. Son olarak Kurtlar Vadisi dizisinin yapımcılarıyla bir rol için anlaşmış. Çekimlerin başlamasına çok kısa bir süre kala yapımcılardan haber gelmemesi üzerine Eşref Ağabey onları aramış.
Demişler ki, "Başka bir dizide rol alacakmışsınız. Hayırlı olsun. Biz de bir başka oyuncuyla anlaştık."
Eşref Ağabey çok şaşırmış. Çünkü yapımcılarla böyle bir konuşma yapmamış. Birisi, Vadi'nin yapımcılarını arayıp kendini Eşref Kolçak olarak tanıtarak "Kusura bakmayın, ben başka bir dizide oynayacağım, size gelemiyorum" demiş!
İddia çok ciddi. Mutlaka sorulup soruşturulmalı. Eğer doğruysa, birileri kendini Vadi'nin buram buram entrika kokan havasına iyice kaptırmış olmalı...
Bu arada salı günü kaleme aldığım ve dizi yapımcılarına oyuncu kadrolarında bir-iki kişilik 'Yeşilçam emektarı kontenjanı' ayırmalarını önerdiğim yazının ardından arayanım çok oldu. Aralarında Yeşilçam'ın pek çok dev oyuncusu da yer alıyordu. Teşekkür edenler, 'Allah senden razı olsun' diyenler de vardı, birleşip 'güç' haline gelmek için ne yapabileceklerini soranlar da... Çekindikleri konu ise 'ezber' üzerineydi. Yorgun dimağlarının bunca ezberi kaldıramayacağından endişe ediyorlardı. Bence günümüzün teknolojisi bu sorunu da aşar. Birkaç yüz dolara kiralayacağınız bir prompter'ı (yazıların aktığı elektronik panel) koyarsınız yaşlı oyuncunun karşısına, çatır çatır oynarlar.
Aslında oyuncuların, yapımcıların ve Bakanlığın öyle pek girift organizasyonlara girişmeleri de gerekmiyor.
İşte yeni önerim:
Televizyonlarda defalarca yayınlanan eski Yeşilçam filmlerinde rol alan oyunculara her gösterim için telif hakkı ödensin.
Şu ana kadar 300 filmde rol almış ama şimdi izbe, rutubetli otel odalarında o filmleri izleyip gözyaşı döken sefil durumda pek çok oyuncu var. Böylelikle; büyük yardım konserlerine, huzur evlerine, yapımcıların yaratacağı 'vefa kontenjanına' da gerek kalmaz. Telif Kanunu'ndaki küçük bir düzenleme ile 'vefa'nın adı yeniden konulur. Çok mu zor? Hiç sanmam...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA