Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Akciğer hastalığı gebeliğe engel mi?

Ben 24 yaşında nişanlı bir genç kızım. 1999 yılının aralık ayında akciğer zarımda su toplanması nedeniyle hastanede yattım ve tedavi ile iyileştim. Doktorun dediğine göre; akciğer zarımın köşesinde su kuruduğu için küçük bir kısım yapışık kalmış. Şu anda iyiyim çok şükür ama sigara içilen ortamda bulunursam ve koşarsam nefesim daralıyor. Acaba ileride hamileliğimde bana sorun çıkarır mı, bebeğime herhangi bir etkisi olur mu? Bana ya da bebeğe bir şey olabilir endişesi beni yiyip bitiriyor.

Genç yaşta geçirilen plörezi yani akciğer zarında sıvı toplanması, çok büyük ihtimalle mikrobik hastalıklara bağlı gelişir; zaten iyileşti demeniz de bu ihtimali doğruluyor. Plörezi sonrası zarda yapışıklıklar kalabilir. Eğer akciğerin solunuma katılmasını bozmuyorsa, gebeliğiniz üzerine olumsuz bir etkisi olmaz. Astım gibi bazı akciğer hastalıkları, gebelikle beraber şiddetlenip özel tedavi gerektirebilir. Ama sizin bahsettiğiniz halin ne size ne de bebeğinize bir zararı olmaz. Buna karşın gebeliğinizin rahat geçeceğinden emin olmak istiyorsanız, yapılacak bir akciğer fonksiyon testinin bunu tespitte yararı olur.

DÜŞTÜĞÜMDEN BERİ KULAĞIM ÇINLIYOR

Bundan iki yıl önce düşerken sağ şakağımı şiddetli bir şekilde kapı koluna çarptım. Yapılan tetkiklerde, şakak kemiğimin iç kulağa yakın kısımlarında kırık olduğunu söylediler. Çok şükür ki gösterilen özen ve bakım ile ciddi bir hasar kalmadan iyileştim. Yalnız o günden beri süren bir sağ kulakta işitme kaybım var. Buna karşın özellikle uykuya yattığımda ya da sessiz ortamlarda beni rahatsız eden bir kulak çınlaması mevcut. Bu konuda ki önerilerinizi öğrenmek istedim. Tarık A.-İsk.

Düşme, çarpma ya da uzun süre yüksek sese maruz kalma sonucu duyma kaybı olanlarda daha sonra kulak çınlaması ortaya çıkabilir. Kulakta zillerin çalması, vızıltı ya da ıslık sesi duyma gibi durumların hepsine birden tinnitus-kulak çınlaması denir. Devamlı olabilir, bazen kesilip tekrar başlayabilir ya da şiddeti değişebilir. Geri plandaki sesler azaldığında daha rahatsız edici hale gelir; sizin de yazdığınız gibi özellikle sessiz bir odada uykuya dalmak üzere iken hastalar daha çok rahatsız olurlar. Bu durumlarda altta yatan sebep bilinmiyorsa mutlaka araştırılmalı. Size gelince; doktorunuzun önereceği bazı ilaçların faydasını görebilirsiniz. Bunların yanında bir işitme cihazı kullanmak da fayda sağlar. Her gün kullanıma yeni yeni ürünler sunuluyor. Son zamanlarda çınlama maskeleyicisi adı altında çok küçük cihazlar tanıtıldı. Kulağa rahatsız edici olmayan hoş sesler veriyor. Bazı hastaların uygulayıp fayda bulduğu pratik yöntemlerde var; örneğin yatarken çok kısık seste radyo çalmak gibi... İnsan davranışsal olarak çınlamayı duymamayı da öğrenebilir. Tabii bu hem zaman alır, hem de sabır ister.

Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA