Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Nasıl sağlıklı beslenebilirim?

Günümüzde sürekli sağlıklı beslenmeden bahsediliyor, karşımıza da birçok reçeteler çıkıyor. Peki sağlıklı beslenme nedir, nelere dikkat etmek gereklidir? M.G./Mersin

Haklısınız, verilen reçeteler yerine; hangi kriterlere göre beslenmeniz gerektiğini öğrenmeniz daha doğru olur. Aşağıda buna yardımcı olacak bazı ipuçları yer almaktadır.

TUZU KISITLAYIN
Her gün en az beş çeşit taze meyve ya da yeşil sebze ile birlikte altı ya da daha fazla porsiyon tahıl veya tahıl ürünleri yiyin.
Her porsiyonda 2 gramdan fazla doymuş yağ içeren gıdalardan kaçının.
Yakabileceğiniz kadar yemeye çalışın. Hemen yağa dönüşen basit karbonhidratlardan uzak durun.
Tuzu günde altı gramdan fazla tüketmeyin.
Gıdaları yağda kızartmak yerine haşlayın ya da fırında pişirin.
Margarin, krema, tereyağı yerine sıvı bitkisel yağlar kullanın.
Tavuk, hindi, balık, yağı ayıklanmış kırmızı et yiyin. Kümes hayvanlarının derisini soyun.


***

İyileşmeyen çıbanlar

Üç yıldır belirli aralıklarla koltuk altımda çıbanlar çıkıyor. Birkaç sefer hastanede cerrahi müdahale ile açıldı ancak hâlâ çıkmaya devam ediyor. Nasıl baş edebilirim? O.F./İstanbul

Hidradenit zaman zaman çıban ile karıştırılsa da farklı bir klinik tablodur. Ter bezi ağızları tıkanır ardından da enfeksiyon gelişir. Koltuk altı, kasık, meme çevresi ve anüs gibi ter bezlerinin çok olduğu bölgelerde daha sık görülürler. Çıbandan daha derine yerleşmişlerdir ve daha inatçı vakalardır. Sessiz hale geçtiği dönemlerde; hâlâ doku içerisindeki sertlik ele gelir. Kasığa yerleştiği durumlarda yürümeyi güçleştirecek kadar ağrılı olabilirler. Dikkat edilmesi gereken ilk şey; içinde tahriş edici maddelerin bulunduğu deodorantlardan kaçınmaktır. Basit vakalar, hidradenitin içinin boşaltılması ve antibiyotik uygulaması ile iyileşir. Ciddi vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.


***

Kan uyuşmazlığı nedir?

Yeni evliyim. Benim kan grubum 0 Rh(-), eşiminki ise 0 Rh(+). Bebek yapsak kan uyuşmazlığı olur mu? M.F./Bolu

Rh uyuşmazlığı söz konusu olabilmesi için; Rh(-) bir kadının, Rh(+) bir erkekten hamile kalması ve bebeğininin de Rh(+) olması gerekir. Doğum ve gebelik sırasındaki kanamalarda ve düşük-kürtaj sırasında; bebeğin Rh(+) kanı, annenin Rh(-) kanı ile karışır. Normal olarak bu karışmayı plasenta yani etrafını saran eş önler. Daha önce (+) bir kanla karşılaşmamış anne kanı, bunu yabancı madde sanır ve sonraki karşılaşmalarında onu yok etmek için antikorlar geliştirir. Daha sonraki hamileliklerde bu antikorlar, anneden bebeğe geçip hastalığa sebep olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA