Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Zona ile başım dertte

İki yıl önce zona oldum ve çok ağrılı geçti. Şimdi tekrar hastalığın ilk belirtilerini hissediyorum. Yine aynı ağrıları çekmek istemiyorum. Y.S./İstanbul

Zona, sinir köklerinde virüslerin neden olduğu mikrobik bir hastalıktır. Sizde olduğu gibi; ağrıya ve vücudun herhangi bir yerinde bant şeklinde döküntülere sebep olur.

KESİN TEDAVİSİ YOK
Daha çok stres, hastalıklar, kazalar ya da başka nedenlerle bağışıklık sistemi zayıflamış yetişkinlerde görülür. Daha önce suçiçeği geçiren herkes, zonaya yakalanmaya adaydır. Zonanın kesin tedavisi yoktur; fakat belirli ilaçlar ve tedavi metotları hastalığın seyrini kısaltıp istenmeyen olayların gelişmesini engeller. Tedavide temel olarak virüslere etkili antiviral ilaçlar; bazen kortizon türevleri ile birlikte, hastalığın seyrini kısaltmak ve ağrıyı gidermek için verilir. Bunun yanında bazen ağrı kesiciler, antidepresanlar ve kremler de verilebilir. Sizin gibi birden fazla kez zonaya yakalanmış hastalarda; altta yatan başka sebeplerin olup olmadığı incelenmelidir.

Spor için çok mu geç kaldım?

50 yaşında bir kadınım. Spor yapmayalı belki 30 yıl oldu. Sağlığım için yeniden spora başlamak istiyorum; acaba çok mu geç kaldım? H.Y./Ankara

Bu işin uzmanlarına göre; bir egzersiz programına başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Çünkü spor; vücudu aktif tutmak için en etkili yolların başında gelir. Vücut üretmek için programlanmıştır, eğer oturduğunuz yerde kalırsanız; onu korumaz, tersine yıpratırsınız. O nedenle yaşınıza ve sağlık durumunuza uygun ne yapabileceğiniz konusunda aile hekiminizle görüşün. Kronik bir sağlık sorununuz yoksa, işe yürüyüşle başlayabilirsiniz. Daha sonra bir spor eğitmenine danışarak kendinize bir program yapın.

Ciltteki beyaz lekeler büyüyor

Yüzümde renk açılmaları başladı fakat bu beyaz lekeler sanki büyüyor gibi... H.U./Adana

Ciltte renk açılmaları ve beyaz lekelenmelerle seyreden durumunuz, muhtemelen vitiligo hastalığıdır. Fakat tanıyı tabii ki sizi gören bir doktor koyacaktır. Cilde rengini veren maddeye melanin denir. Vitiligo ise bu maddenin ciltte bulunmaması nedeniyle ortaya çıkar. Güneşe maruz kalan hastalarda; normal alanlar koyulaşırken vitiligolu kısım açık renkli kalacağından, aradaki renk farkı daha belirgin olacaktır. Tedavide; hastalığın seyrini durdurmaktan renk kamuflajına kadar birçok yöntem uygulanır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA