Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Tıp Bayramı başka yerde yok mu?

Ben Tıp Bayramı'nın aynı Anneler Günü'nde olduğu gibi; her yerde 14 Mart'ta kutlandığını sanıyordum ama öyle değilmiş. Neden? H.Y./İstanbul

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde; Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahi kliniğinin, Şehzadebaşı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir.

AMERİKA İÇİN 30 MART
1919'da, o gün, doktorların; İstanbul'un işgalini protesto etmek için büyük gösteriler düzenlemesi, bu bayramın başlangıcı olmuş. İşte o günden beri her yıl 14 Mart, Tıp Bayramı olarak kutlanıyor. Bizim ülkemiz gibi doktorlarına değer veren bazı ülkelerde de benzer günler kutlanıyor. Örneğin; İran, bizim Türk dediğimiz ama onların Fars kabul ettiği İbn-i Sina'nın doğum günü olan 23 Ağustos'u, Amerika ise ilk genel anestezinin uygulandığı 30 Mart'ı Tıp Bayramı ve Doktorlar Günü olarak kutluyor.


***

Babam zatürre aşısı olsun mu?

Doktor, babama çok sigara içtiği ve nefes darlığı olduğu için zatürre aşısı yaptırmak istemiş. Babam kabul etmemiş. Sizce yaptırsın mı? A.B./Samsun

Zatürre özellikle kronik hastalığı olanlarda ortaya çıktığında, istenmeyen ciddi sonuçlar doğurabilen bir akciğer hastalığıdır. Çocuklarda ya da bağışıklık sistemi iyi çalışmayan yaşlı-kronik hastalarda, mikropların akciğer dokusunda hastalık meydana getirmesi ile ortaya çıkar. Pnömokok denilen bir tür mikrop vardır ki; bu hastalığın en önde gelen sebepleri arasındadır. İşte doktorun önerdiği aşının amacı; babanızı zatürreye sebep olan mikroplara karşı dirençli hale getirmektir. Son yıllardaki modern aşılar tek dozda bile tam koruma sağlayabilmektedir. Tavsiyem; babanızın aşı olması yönünde.
***
Kızım daha ne kadar uzar?
Büyük kızım şu an 14 yaşında ve boyu 155 cm. İlk âdetini ise 13 yaşında gördü. Kızımın boyu acaba daha ne kadar uzar? F.S./Diyarbakır

Ergenlikte büyümenin en hızlı olduğu duruma; Büyüme Hızı Doruğu adı verilmektedir. Büyüme hızının doruğa ulaşması; kız çocuklarında ilk âdet kanamasından öncedir. Her çocuk büyüme hızı doruğuna farklı yaşlarda erişebilir. Kızlarda yaşanan ilk adet kanamasından sonra ortalama 6 santimetre kadar boy uzaması olur. Bu arada boy uzaması kızlarda 16-18 yaşlarında, erkeklerde ise 18-20 yaşlarında durma eğilimi göstermektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA