Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Kalbin yeni tehdidi: Kan grubu

"Kan grubunun kalp için risk olduğunu duydum. Bu doğru mu? A kan grubu riskli midir?" -A.Z./Ankara
Kalp sağlığı için en bilinen risk faktörleri sigara, aşırı kilo, sağlıksız beslenme, hareketsiz bir yaşam, kan şekeri-kolesterol ve tansiyon değerlerinde artıştır. Bu riskleri kontrol ederek, kalp sağlığınızı korumanız büyük ölçüde mümkündür.

EN ŞANSLI 0 GRUBU
Genetik miras ve yaş ise değiştiremeyeceğiniz risk faktörleridir. Son dönemde yaklaşık 100 bin kadın ve erkeği inceleyen yeni bir çalışmaya göre; kan grubu A olanların yüzde 5, B olanların yüzde 11 ve AB olanların ise yüzde 23 daha fazla kalp riski var. Yani, bu durumda O kan grubundakiler en şanslı, AB'ler ise en şanssız grup. A grubunda total ve kötü kolesterol seviyeleri de daha yüksek seyrediyor. Ancak unutmayın; kan grubu, genetik miras ve yaşınız ne olursa olsun; kronik hastalıkların yüzde 60'ından fazlası, yaşam tarzı yanlışları nedeniyle gelişir. Bu nedenle değiştirebileceğiniz riskleri azaltmaya odaklanın.

ARGAN YAĞI GERÇEKTEN MUCİZE Mİ?
"Son dönemde tüm kozmetiklerin içinde argan yağı var. Gerçekten faydalı mı? Ne işe yarıyor?" -Z.G./İstanbul
Argan yağı, 'Argania spinosa' isimli argan ağacının meyvesinden elde edilir. Çok yüksek miktarda E vitamini ve bitki stenolleri içerdiğinden, cilt için gerçekten de iyi bir antioksidan ve nemlendiricidir. Zeytinyağına şifa özelliği veren tekli doymamış yağ asitlerinden de zengindir. Miami Üniversitesi Kozmetik Dermatoloji Bölümü Direktörü Dr. Baumann, argan yağının egzema, sedef, kırışıklık ve kuru cilt sorunlarında faydalı olduğunu belirtiyor. Cildiniz için çuha çiçeği yağı (evening primrose oil), ketentohumu yağı, ceviz, badem, avokado yağları ile zeytinyağı da kullanabilirsiniz.

'SECRET' YAPIN, KİLO VERİN
"Kendimi şişman buluyor ve son dönemde giderek kilo alıyorum. Olumsuz düşündüğüm için mi kilo alıyorum?" K.S./Muğla
Son dönemde, yaklaşık 1000 ergeni 13 yıl takip eden bir çalışmanın sonuçları yayınlandı. Buna göre; ergenlik döneminde normal kiloda olmasına rağmen, kendini şişman hisseden genç kızların yüzde 59'u, genç erkeklerin yüzde 63'ü, 20'li yaşlarda aşırı kilolu hale geliyor. Araştırmacılar, vücut imajı sorunlarına bağlı stresin kilo artışına yol açtığını düşünüyor. Normal kilodaysanız, "Şişmanım" inancından uzak durun. Vücut ve görüntünüzle ilgili olumlu düşünceler üretin. Gerekirse, psikolojik yardım alın. Kilo fazlalığı sorununuz varsa, o zaman tıbbi bir incelemeden geçip doğru beslenme ve egzersiz anlamında destek alın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA