Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

19.90 liraya misafir sofrası

Yine bir cuma akşamı ve yine akşama misafir gelecek. Ekonomik bütçelerle havalı bir sofra nasıl hazırlayabilirim diye düşünüyorum. Sanki tüm sofistike davet sofraları pahalı malzemelerle hazırlanmak zorundaymış gibi, misafir gelmeden önce hepimizi bir panik alır. Esasen panik olmaya hiç gerek yok. Kilerimizde bulunan en basit malzemelerle şahane lezzetler üretebiliriz.

FASULYEDEN ÇORBA OLUR MU?
Bizim salçalı, sucuklu, pastırmalı kuru fasulye, nasıl şık bir davet sofrasının başlangıcı olabilir dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bu çorbayı kime ikram ettiysem hep övgü aldım. Kimi zaman kremalı denedim, kimi zaman da içine minik sucuk ya da pastırma doğradığım haliyle, salçalı olarak pişirdim. Hepsi de süper oldu. Bugün sizlerle bu çorbanın soğan ile kavurduğum en sade halini paylaştım. Bu haliyle bile içtikçe içesiniz gelecek. Hatta biraz margarinle kavurduğunuz unu üzerine dökerseniz çorbayı içerken ağzınıza çıtır çıtır kavrulmuş un tadı gelicektir. Küçük hileler ile kuru fasulye çorbası kolaylıkla halden hale girebilen, her sofrada kendine mutlaka oturacak bir sandalye bulabilecek, üstelik ütopik denecek düzeyde ekonomik, asrın buluşu bir çorba bence.

RENKLİ PÜRELER, BEĞENDİLER
Bildiğimiz klasik patates püresini ya da patlıcan beğendiyi, neden başka malzemelerle hazırlamayalım diye düşünerek, bugün patates püresine pancar ekleyip pembe bir püre elde ettim. Aslında yaptığım küçük bir hareketti ancak tabaktaki sonucu çok havalı oldu. Mor lahana, doğranmış yeşillikler ve haşlanmış havuçla renkli patates püreleri, ıspanaklı, pazılı, nohutlu, kestaneli beğendiler üretmeye ne dersiniz? Şık tabaklar hazırlamak hiç de pahalı bir şey değil.

BAKLAVANIN HER HALİ GÜZEL
Bence baklava; yufkadan da olsa, el açması da olsa, Laz böreği de olsa, içi bademli muhallebi dolgulu da olsa her sofrada baştacı edilebilecek bir Türk tatlısı. Ben bugün hemen hemen hepimizin buzluğunda kurtarıcı olarak duran milföylerden ve çok uygun fiyatlara alabileceğimiz fındık içiyle hem pratik, hem de çok uygun bütçeli bir baklava tarifi veriyorum. Evdeki malzemelerle; beş dakika hazırlanması, 20 dakika fırınlanmasıyla alın size milföy baklava...
Bugün İdilika'nın ekonomik reçetelerini yazdım. Yarın görüşmek üzere. Hepinize kocaman sevgiler...

Pancarlı patates püresi ve ızgara kekikli tavuk bonfile
PATATES PÜRESİ İÇİN:
4 adet patates
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet haşlanmış pancar
Tuz

KEKİKLİ TAVUK
BONFİLE İÇİN:
4 adet kemiksiz tavuk bonfile
1 yemek kaşığı kekik
Zeytinyağı
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı süt
Tuz

YAPILIŞI: Püre için; patatesleri haşlayıp rendeliyoruz. Haşlanmış pancarı da rendeliyoruz. Diğer malzemelerle karıştırıp hepsini eziyoruz. Tavuğu marine etmek için bütün malzemeyi karıştırıp tavukları en az iki saat sos içinde dinlendiriyoruz. Ardından çıkartıp ızgara ediyoruz. Pancarlı patates püresi yatağında servis ediyoruz.

Fındıklı milföy baklava
10 adet milföy
1 kase fındık içi
1 çay kaşığı tarçın
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
4 damla limon suyu

YAPILIŞI: Fındık içini kırabildiğimiz kadar, minik hale gelecek şekilde kırıp tarçınla karıştırıyoruz. Oda sıcaklığından bir tık daha soğuk olan milföy hamurunun arasına fındık içini serpip rulo halinde sarıyoruz ve dilim dilim kesiyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
ŞERBET İÇİN: Şeker ve suyu kaynatıyoruz. Ocaktan indirmeye yakın limon suyu damlatıyoruz. Şerbeti soğutuyoruz. Milföy baklavalar çıtır çıtır pişince ilk sıcaklığının çıkmasını bekliyoruz ve daha sonra şerbet ile buluşturuyoruz.

PÜF NOKTASI
Arzu ederseniz milföy baklavaları üçgen üçgen kapatabilirsiniz. Üzerlerine de fırınlamadan önce yumurta sarısı sürebilirsiniz.

Kurufasulye çorbası
2 su bardağı kuru fasulye
2 adet orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
12 su bardağı et suyu
1 çay bardağı un
Tuz

YAPILIŞI: Kuru fasulyeleri haşlıyoruz. Soğanları minik minik doğruyoruz. Tereyağını eritiyoruz ve çok az ayçiçek yağı ilave edip soğanları kavuruyoruz. Haşlanmış kuru fasulyeleri ekliyoruz. Bir kaç dakika çevirdikten sonra et suyu ve tuz katıyoruz. Yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Daha sonra blenderdan geçiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA