Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Maş fasulyesi mercek altında

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda çok faydalı, şirin mi şirin ve pek çok kişi tarafından bilinmese de son derece faydalı bir bitki türü olan maş fasulyesinden bahsediyorum. Cin börülcesi ismi ile de anılan bu bitki, günümüzde yeni yeni tanınmaya başlıyor.
İçerdiği bol miktardaki B vitamini, protein ve lif; maş fasulyesini hem şeker hastalarının, hem de sağlıklı beslenmek isteyenlerlerin mutfaklarında başucu yiyecek olma konumuna getirmiştir.

YURT DIŞINDAKİ HALİ
Çoğunlukla güneydoğu Anadolu mutfağında rastladığımız maş fasulyesini bilmeyenler, bilenlere anlatsınlar. Ufak ve yeşil görünümlü bir fasulyedir.
Yurt dışında ünlüdür. Geçmiş yüzyıllarda Çinliler tarafından birçok hastalığın tedavisinde, Ayurveda niteliği taşıdığı için kullanılmıştır. Mesela yurt dışında gittiğiniz restoranlarda mönüde mung beans yazan bir yemek içeriği görürseniz, bilin ki o maş fasulyesinden yapılan bir yemektir.
Vegan beslenmede de çok tercih edilen maş fasulyesinin ismine, vejeteryan mönülerde sıkça rastlamak mümkün. Bugünkü reçetelerim bunlar... Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden bana göndermeyi unutmayın.
Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle, hepinize selamlar...

Nerelerde ve nasıl kullanalım?
Maş fasulyesini bir gece önceden ıslatıp ardından kaynar suya atıp haşlayarak kullanalım. Ancak burada dikkat edilmesi gerek önemli bir husus var. Maş fasulyelerini ortalarından patlamalarını sağlayacak derecede çok haşlamamak gerekir; o zaman hem görüntü, hem lezzet açısından bütün cazibesi kayboluyor.
Köftelerin yanında piyaz gibi.
Pilavların içinde.
Salatalarda.
Bezelye, mercimek, börülce niyetine.
Hiçbi şey yapamazsanız çorbasını pişirip için.

Maş fasulyeli çorba
4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 adet kuru soğan
1 adet kabak
2 adet havuç
1 adet pırasa
1 adet sarı dolmalık biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet kereviz sapı
5 su bardağı tavuk suyu
1 kase suda bekletilmiş maş fasulyesi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
TERBİYESİ İÇİN:
1 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı su

YAPILIŞI: Kuru soğanı küçük parçalar halinde doğruyoruz. Havuçları ve renkli biberleri küp küp doğruyoruz. Pırasa ve kereviz sapını ince ince dilimliyoruz. Kabağı küp küp doğruyoruz. Ayçiçek yağını kızdırıyoruz. Soğan küplerini hafif renk alana kadar soteliyoruz. Aralarda karıştırarak sırasıyla; doğranmış havuç, kereviz sapı, kabak, pırasa ve renkli dolmalık biberleri ekliyoruz. Tavuk suyunu ve maş fasulyelerini ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberi ekliyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Terbiyesini hazırlamak için; yumurta sarısı, yoğurt, un ve suyu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Kaynamakta olan çorbadan aldığınız sıcak tavuk suyunu terbiye karışımına azar azar ekleyip yumurtanın kesilmemesi için hızlıca karıştırıyoruz. Kısık ateşte 10 dakika daha pişirip servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Sebze çorbasında kullanacağınız sebzeleri önceden küp küp doğrayıp soteleyerek karışık halde buzdolabı poşetlerine koyup dondurursanız, çorba yaparken hepsini bir kerede tavuk suyunun içine boşaltıp kaynatmanız yeterli olacaktır.

Maş fasulyeli kış salatası
1 kase dolusu haşlanmış maş fasulyesi
1 adet portakalın iç meyvesi
1 adet turp
1 demet roka
1 avuç nar
SOS İÇİN:
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 portakalın suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI:
Malzemeleri minik minik doğrayıp bir araya getiriyoruz. Sos malzemesini iyice çırpıyoruz. Sosla birlikte hepsini karıştırıp servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Bu salatanın içine dondurulmuş vişne taneleri çok yakışıyor. O zaman sosunu da vişne suyu ile yapıyorum. Deneyebilirsiniz.

Maş fasulyeli beğendili köfte
BEĞENDİ İÇİN:
1 kase haşlanmış maş fasulyesi
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
KÖFTE İÇİN:
400 gr. kıyma
1 adet yumurta
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
Kimyon
2 yemek kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı karbonat
SOS İÇİN:
3 adet domates
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sirke
2 adet kesme şeker
Tuz
Sarımsaklı yoğurt
Biberli yağ

YAPILIŞI: Köfte malzemesini bir araya getirip yoğuruyoruz. Avcumuzun içinde şekiller verip zeytinyağında kızartıyoruz. Maş fasulyeli beğendi için bütün malzemeyi kıvamını bulana kadar el blender'ı ile çekiyoruz. Domates sos hazırlamak için bütün malzemeleri bir taşım kaynatıyoruz. Servis ederken tabağa domates sos, maş fasulyeli beğendi, üzerine köfteler, yoğurt ve biberli yağ gezdirerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA