Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Havuç ile sıra dışı tarifler

Herkese merhabalar, bugün İdilika'nın Mutfağı havuç renginde! Havuçla pek alışılagelmiş olmayan sıra dışı reçeteler üretmek için mutfağa girdim. Kış mevsiminde tezgahlarda çokça karşımıza çıkan havuç, mutfağımızda fazla tüketilen besinlerin başında geliyor. Salatalarda ve yemeklerde sıklıkla yerini alıyor. Tüketimi de, işlemesi de kolay besin kaynakları arasında yer alıyor.

GLUTENSİZ SPAGETTİ
'Havuçtan neler üretebilirim?' diye düşünürken bir anda zihnimde havuçları spagetti haline getirmek geldi. Kremalı, mantarlı, bolonez soslu ya da benim yaptığım gibi domates soslu üretilebilir. Hatta fırında kurutulup poşetlerin içinde porsiyonlanıp dondurulabilir.
Bizim mutfakta çok beğenildi, bakalım sizinkiler ne diyecek?
Canınız nasıl istiyorsa artık; fikir benden, yaratıcılık sizden.

HAVUÇTAN KÖFTE OLUR MU?
Vallahi olur, biz çok sevdik. Mutfağımda bu reçeteyi oluşturduğumuz gün, personel yemeği havuç köftesi oldu. Fırınlama şansınız da var, yağlı olmasını istemezseniz. Bir dahaki sefere hamburger köftesi olarak deneyeceğim. Hepimizin bildiği havuçlu mezeyi, maş fasulyesi ile denedik. Maş fasulyesini ben bugün ayrıca meze haline getirdim ve havuçlu ezme ile beraber sundum. Ancak siz maş fasulyesini direkt havuçlu ezmenin içine yedirebilirsiniz. Biz o formda da denedik, hepimiz çok beğendik.

HAVUCUN DA TARİHİ VAR
Havuç için kökleri sebze olarak yenen iki yıllık bir kültür bitkisi diyebiliriz ve maydanozgiller ailesine mensup. Asya kökenli olduğu söylense de Afganistan'dan dünyaya yayıldığı söyleniyor. Bugünlük benden bu kadar. Betakaroten deposu turuncu bir günün daha sonuna geldik. Sıra dışı reçeteler üretmeye çalışırken biz çok eğlendik. Deneyimlerinizi idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden benimle paylaşabilirsiniz. Mutlu, renkli, eğlenceli sofralarda buluşabilmemiz dileği ile...

Havuç köftesi
1 adet yumurta
10 dal maydanoz
4 çorba kaşığı un
4 adet orta boy havuç
1/2 çay bardağı dövülmüş ceviz
Tuz
Karabiber
Pul biber
BULAMAK İÇİN
1 su bardağı galeta unu
1 adet çırpılmış yumurta
KIZARTMAK İÇİN
Sıvı yağ

YAPILIŞI: Havuçları rendeliyoruz ve zeytinyağında soteleyerek pişiriyoruz. Pişirdiğimiz havuçların üzerine yumurta, ceviz, tuz, karabiber ve pul biber ekliyoruz. Maydanozları ince ince kıyıp ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Biraz galeta unu ilavesi ile köfte formuna getirip avcumuzda şekil veriyoruz. Tavaya sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Hazırladığımız köfteleri önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.

PÜF NOKTASI
Havuç köftelerine şekil verirken avcunuzun içinde açtığınızda içine minik bir parça kaşar peyniri koyup öyle kızartırsanız nefis bir sonuç olacaktır.

Havuç spagetti
4 adet havuç
DOMATES SOS İÇİN
3 adet domates
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı elma sirkesi
2 adet küp şeker
Tuz
Karabiber
Pul biber
Rendelenmiş kaşar peyniri
Kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI: Havuçları temizleyip boylamasına dikey ince şeritler halinde kesiyoruz. Sonra o şeritleri ince ince spagetti görüntüsü verecek şekilde kesiyoruz. Tuzlu kaynar suya havuç spagettileri atıyoruz ve haşlıyoruz. Haşlanan havuçları çıkartıp üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz. Sos için; domates ve sarımsakları rendeleyip tüm malzemeyi pişiriyoruz. Havuç spagettilerin üzerine sosu döküyor ve rendelenmiş kaşar peyniri ve ince kıyılmış maydanozla süslüyoruz.

PÜF NOKTASI
Havuçları haşlarken çok pişip dağılmamalarına dikkat ediyoruz. Pişen havuçların üzerine gezdirdiğimiz zeytinyağına pulbiber, nane, kekik, tuz ve karabiber ile lezzet verirsek havuçlar daha leziz olacaktır.

Maş fasulyeli havuçlu meze
HAVUÇLU EZME İÇİN
3 adet havuç
1 kaşık süzme yoğurt
1 kaşık yoğurt
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz içi
Tuz
MAŞ FASULYELİ EZME İÇİN
1 su bardağı haşlanmış maş fasulyesi
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı yoğurt
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Kırmızı lahana turşusu

YAPILIŞI: Havuç ezme için; havuçları rendeleyip zeytinyağında sote ediyoruz. Diğer malzemeler ile karıştırıp yoğurtlu bir ezme yapıyoruz. Haşlanmış maş fasulyelerini rondoda çekiyoruz. İçine yoğurtları sarımsağı ve zeytinyağını ekleyip hafif diri kalacak şekilde çekiyoruz. Servis tabağına ezmeleri kat kat diziyoruz ve hem aralarına, hem de etrafına ince doğranmış lahana turşusu serpiştiriyoruz.

PÜF NOKTASI
İyi bir havuç ezme için; bir teflon tavada kısık ateşte cevizleri kavuruyoruz ve yağının çıkmasını sağlıyoruz. Çıkan ceviz yağını ezmeye ilave ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA