Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İlk tadışta aşk Tiramisu

Herkese merhaba.
Bugün İdilika'nın Mutfağı çok mutlu bir güne uyandı. Baharın gelmesinden mi bilmiyorum, içim kıpır kıpır.
Ne zamandır aklımdaydı, tiramisu için özel bir yazı yazayım diye düşünüyordum.
Malum Türkiye'de herkesin kendine göre bir tiramisu tarifi var.
Tiramusu ile ilgili genel algımız, tiramisunun hazır paketli satılan pandispanya ve labne ile yapılan pasta olduğu yönünde.
Şu işin aslını size anlatmak çok istiyordum.
Yahu o tatlıya tiramisu demesek, labneli pasta desek, üzmesek şu İdilika'yı böyle küçük şeyler için olmaz mı?
Her neyse şaka bir yana, konu tiramisu olunca ben de bunun için Gezi Otel Bosphorus içinde ki Fiamma'nın yolunu tuttum tabii... İki sene önce bir arkadaşımla akşam yemeğine gitmiştim ve kolay kolay 'Çok beğendim, aman ne güzel' tezahüratları yapamayan ben, Fiamma'nın mutfağına ve Gümüşsuyu'ndan beliren Boğaz manzarasına hayran olmuştum.
Takip eden okuyucularım bilir; yeni merakım çok beğendiğim mekanların mutfağına girip beğendiğim lezzetleri, ustası ile birlikte yapmak.
Sağolsunlar bugüne kadar mutfağa girme teklifimi reddeden olmadı.

MUTFAKTAN İDİLİKA ÇIKABİLİR
Fiamma'nın nev-i şahsına münhasır bir mutfağı var esasen. En güzel tiramisuyu onların yaptığını düşündüğüm için ben de geleneksel tiramisu tarifini onlardan almaya karar verdim.
Tiramisu öğrenmek için mutfağa tek başıma girmedim tabii ki, yanıma sahibi Can Atay'ı da aldım.
Can Bey ile uzun uzun sohbet ettik, benim için çok keyifli bir sohbetti. Onun hakkındaki ilk intibam, ne yediğini bilen, iyi bir damak hafızasına sahip olduğu tüm cümlelerinden okunan bir mutfak gönüllüsü olduğuydu.
Bugünlük İdilika'nın Mutfağı'ndan bu kadar diyorum ve Fiamma'nın mis kokulu mutfağından nefis bir tiramisu tarifi ile ayrılıyorum.
Can Bey'e ve Fiamma ailesine, evimdeymişim gibi hissettirdikleri için teşekkür ederim. İstediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
Hepinize iyi hafta sonları...


Tiramisu tarifi almak için, Gezi Otel Bosphorus'taki Fiamma'nın mutfağa girdim.

Tarihi

Efsaneye göre 17 yy. sonunda Toscana Dükü, bir kaç günlüğüne Siena'ya gider. Şehrin pastacıları, asaletlerini simgeleyecek yeni bir tatlıyı yüce Dük'ün onuruna üretmeye karar verirler. Tira-Mi-Su yani 'beni yukarı çek' anlamına gelen tatlının ilk reçetesi bu şekilde oluşur.
Ardından tadını çok beğenen Dük, bu reçeteyi Floransa'ya götürür ve oradan tüm İtalya'ya yayılır.

Mascarpone yapmanın sırrı
Mascarpone eynirini evde yapmak sandığınızdan çok çok daha kolay. Özellikle de tiramisu için kullanılan mascarpone peynirini yüksek fiyatlara satın almak yerine evde kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için gerekli malzemeler, İki paket krema ve 1.5 yemek kaşığı limon suyu.
Kremayı benmari usulü ısıtıyoruz. Hafiften baloncuklar çıkmaya başlayıncaya kadar karıştırmamız gerekiyor. Limon suyunu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
Krema yoğunlaşıp boza kıvamı alınca artık biraz soğutmamız gerekiyor. Temiz bir tülbentin içinde buzdolabına alıp süzülmesini beklersek 12 saat sonra artık şahane bir mascarpone peynirimiz oluyor.

Güzel bir tiramisu için...
Yumurta sarısı ve şeker, yumurta kokusu kalmaması için mikserle iyice beyazlaşana kadar çırpılmalıdır.
Bisküvileri kahvenin içinde tutma süresi çok önemlidir. Fazla kalırsa dağılır, az kalırsa sert olur. Birkaç saniyeyi geçirmeyin ve tek tek batırın.
Savioardi bisküvilerini illa ki alkollü bir kahve sosuna batırmak gerekmiyor, alkolsüz de pekala çok lezzetli olabiliyor.
Tiramisuyu tek tek kuplarda servis edebilirsiniz ya da bir borcama döküp dilimleyebilirsiniz.
Biraz daha heyecanlı bir tiramisu elde etmek konusunda ısrarcıysak o zaman içine vişne taneleri, balkabağı püresi ya da çilek gibi lezzetler eşlik edebilir. Neden olmasın?
Üzerine eleyeceğimiz kakaoyu servis etmeden önce dolaptan çıkarır çıkarmaz elersek daha güzel bir görüntü elde ederiz.

Tiramisu

8 adet yumurta sarısı
220 gr. şeker
500 gr. mascarpone peyiri
500 gr. krema
3 paket kedi dili (savioardi diye bilinen nişasta bazlı şahane bisküviler)
Kedi dilini ıslatmak için; espresso

YAPILIŞI:
1. Yumurta sarısı ve şekeri mikser ile krema kıvamı alıncaya kadar çırpıyoruz.
2. Çırptığımız karışıma mascarpone peynirini ekleyip spatula yardımı ile karışıma yediriyoruz.
3. Ayrı bir kapta kremayı kabarana kadar çırpıyoruz.
4. Çırptığımız kremayı karışıma ekleyip spatula yardımı ile tekrardan yediriyoruz. Tiramisu kremamız hazır.
6. Tiramisuyu yapacağımız kabın alt tabakasına sırasıyla;
Kedi dillerini espresso ile ıslayıp sırasıyla diziyoruz.
Hazırladığımız krema karışımının yarısını döküyoruz ve hazırladığımız kaba eşit şekilde yayıyoruz.
Üçüncü kata tekrar espresso ile ısladığımız kedi dillerini sırasıyla düzenli bir biçimde diziyoruz.
Son kata ise kalan krema karışımını döküyoruz ve eşit şekilde yayıyoruz.
Soğuyunca çikolata rendesi ve kakao ile servis ediyoruz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA